Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладък като ябълка, сочен като … зряла круша – за особеностите на реселешкия воден лук

Атанас Атанасов
Снимка: Facebook / Атанас Атанасов

Освен с красивата си природа, Реселец е известно и с особен сорт лук, който се отглежда само и единствено в района на селото, разположено сред красиви каньони и скални образувания.

В тази част на българския Северозапад лукът е господар на трапезата във всеки дом, но не какъв да е лук, а една особена негова разновидност. Местните казват, че може да се яде като ябълка. Точно този специфичен сорт отглежда и Атанас Атанасов, икономист по професия, който преди време се завръща от чужбина в село Реселец, за да се посвети на уникалния зеленчук. "Аз живеех в Лондон и от там реших да дойда да живея на село и то в най-бедния регион, може би в цяла Европа, защото вярвах, че може и в България, може и на село да успееш да си щастлив, да си осигуриш добри доходи" – казва Атанас пред кореспондента на БНР в Плевен Латинка Светозарова.

Но с какво толкова е забележителен този най-обикновен на пръв поглед зеленчук? Най-вече с това, че е сладък, освен това е сочен като … зряла круша. "Въобще не люти, много малко, колкото да се усеща че е лук, все пак!" – обяснява Атанас. И добавя:


"Моите проучвания показват, че вкусът му е свързан с реката и водата. Местността, в която се отглежда, е много специфична. Това е устието на река Ръчене, която пресича карстов район с пещери. А местността, в която го отглеждаме има хилядолетни наноси на варовик, който пък действа като неутрализатор на лютивостта. Същото важи и за водата, с която го поливаме. От значение е и климатът – тук се пресичат каньоните на две реки и въздухът хиляди пъти на ден се променя. Много хора са се опитвали да ни "откраднат" поминъка, те са докарвали лука по форма и размер, но по вкусови качества не могат да постигнат този резултат" – разказва Атанас Атанасов.


Реселешкият лук се отглежда от близо 600 години в село Реселец и се е превърнал в емблема на целия район. Неслучайно местните хора са му посветили и фестивал, който през есента събира производители и гости от цялата страна, за да отдадат почит на уникалния продукт. Главите на този лук са с различна форма, на цвят той може да варира от розово-лилаво до жълто-кафяво. Благодарение на редовното поливане, лукът е с крехки и сочни месести люспи. Освен това, е богат на минерали и соли и е доказан лек за диабет и сърдечно-съдови заболявания.


Къде и как се използва вкусният зеленчук ?

"Най-често с двете ръце трошиш главата и го ядеш свеж, – препоръчва Атанас. – Иначе се използва в салатите, а също и зимно време, тогава е най-търсен. Особено като наближи Коледа, когато започнат да се изпълняват традициите с коленето на прасенцата по селата. При приготвянето на традиционното свинско, се добавя лукът 5 минути преди да се извади от фурната. И после ядеш само лука, забравяш за месото!" – шегува се Атанасов.

Производството на реселешкия лук е трудоемко, защото всичко се прави на ръка – оре се, бранува се, сее се, а после се засажда разсадът. Полива се всеки ден и до началото на септември реколтата е обрана. Лукът се оплита на плитки и трае до декември-януари. А традиционна рецепта за село Реселец е лучник, който се приготвя с местния воден лук, яйца и сирене.

Вижте още:

Текст на Венета Николова (използвано е интервю на Латинка Светозарова - кор. на БНР в Плевен)

Снимки: Facebook / Атанас Атанасов

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30