Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладък като ябълка, сочен като … зряла круша – за особеностите на реселешкия воден лук

Атанас Атанасов
Снимка: Facebook / Атанас Атанасов

Освен с красивата си природа, Реселец е известно и с особен сорт лук, който се отглежда само и единствено в района на селото, разположено сред красиви каньони и скални образувания.

В тази част на българския Северозапад лукът е господар на трапезата във всеки дом, но не какъв да е лук, а една особена негова разновидност. Местните казват, че може да се яде като ябълка. Точно този специфичен сорт отглежда и Атанас Атанасов, икономист по професия, който преди време се завръща от чужбина в село Реселец, за да се посвети на уникалния зеленчук. "Аз живеех в Лондон и от там реших да дойда да живея на село и то в най-бедния регион, може би в цяла Европа, защото вярвах, че може и в България, може и на село да успееш да си щастлив, да си осигуриш добри доходи" – казва Атанас пред кореспондента на БНР в Плевен Латинка Светозарова.

Но с какво толкова е забележителен този най-обикновен на пръв поглед зеленчук? Най-вече с това, че е сладък, освен това е сочен като … зряла круша. "Въобще не люти, много малко, колкото да се усеща че е лук, все пак!" – обяснява Атанас. И добавя:


"Моите проучвания показват, че вкусът му е свързан с реката и водата. Местността, в която се отглежда, е много специфична. Това е устието на река Ръчене, която пресича карстов район с пещери. А местността, в която го отглеждаме има хилядолетни наноси на варовик, който пък действа като неутрализатор на лютивостта. Същото важи и за водата, с която го поливаме. От значение е и климатът – тук се пресичат каньоните на две реки и въздухът хиляди пъти на ден се променя. Много хора са се опитвали да ни "откраднат" поминъка, те са докарвали лука по форма и размер, но по вкусови качества не могат да постигнат този резултат" – разказва Атанас Атанасов.


Реселешкият лук се отглежда от близо 600 години в село Реселец и се е превърнал в емблема на целия район. Неслучайно местните хора са му посветили и фестивал, който през есента събира производители и гости от цялата страна, за да отдадат почит на уникалния продукт. Главите на този лук са с различна форма, на цвят той може да варира от розово-лилаво до жълто-кафяво. Благодарение на редовното поливане, лукът е с крехки и сочни месести люспи. Освен това, е богат на минерали и соли и е доказан лек за диабет и сърдечно-съдови заболявания.


Къде и как се използва вкусният зеленчук ?

"Най-често с двете ръце трошиш главата и го ядеш свеж, – препоръчва Атанас. – Иначе се използва в салатите, а също и зимно време, тогава е най-търсен. Особено като наближи Коледа, когато започнат да се изпълняват традициите с коленето на прасенцата по селата. При приготвянето на традиционното свинско, се добавя лукът 5 минути преди да се извади от фурната. И после ядеш само лука, забравяш за месото!" – шегува се Атанасов.

Производството на реселешкия лук е трудоемко, защото всичко се прави на ръка – оре се, бранува се, сее се, а после се засажда разсадът. Полива се всеки ден и до началото на септември реколтата е обрана. Лукът се оплита на плитки и трае до декември-януари. А традиционна рецепта за село Реселец е лучник, който се приготвя с местния воден лук, яйца и сирене.

Вижте още:

Текст на Венета Николова (използвано е интервю на Латинка Светозарова - кор. на БНР в Плевен)

Снимки: Facebook / Атанас Атанасов

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския..

публикувано на 17.03.24 в 05:05

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41