Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странни сенки провокират зрителите на новия български филм „Януари”

Филмът вече е по екраните в България, предстои прожекция във Виена

Снимки: Facebook/ Portokal

„Двама мъже и една гарга, заключени от снежна буря на края на света, се опитват да разгадаят една мистерия, докато тя бавно ги поглъща….“

От 20 януари по кината у нас е новият български филм „Януари”, създаден по мотиви от едноименната пиеса на Йордан Радичков - българския писател, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, чиито произведения са преведени на над 35 езика.

Лентата е копродукция между България, Португалия и Люксембург и е дебют в игралното кино за режисьора Андрей Паунов, който публиката у нас познава със забележителните документални сюжети. Сред най-популярните негови заглавия са „Георги и пеперудите”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Да ходиш по вода” за художника Кристо Явашев и др.

Филмът „Януари” се среща с широката публика тъкмо в първия месец на годината, който неслучайно наричаме „месецът на Радичков”. Януари е и месецът на българското кино, тъй като то празнува рождения си ден на 13 януари.

Самият Андрей Паунов казва за новата си творба, че в нея е вложил това, което стряска всеки един от нас – „страх от неочакваното, напрежение от това, че животът е по-дълбок, голям и сложен, отколкото сме подготвени да приемем, ужас от злото, което може би дебне на всяка крачка, студ, мрак, сенките у всеки от нас, пред които все се надяваме, че никога няма да се изправим.“

Има и още едно щастливо съвпадение - на 20 януари е рожденият ден на Самуел Финци, който изпълнява главната роля във филма „Януари”. Героят му е човек без име, който прекарва живота си в барака, разказа самият той в интервю за БНР.

На 28 януари Самуел Финци, Андрей Паунов и продуцентът Ваня Райнова ще представят филма във Виена. Прожекцията ще бъде в METRO Kinokulturhaus от 15.30 ч.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10