Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ново през 2023 г. в единствения у нас етнографски музей на открито "Етъра"?

Снимка: Facebook/@etar.gabrovo

Календарът на единствения у нас етнографски музей на открито "Етъра" през 2023-та е наситен с поредица от изложби, демонстрации, фестивали и всякакви изяви, свързани с фолклора, занаятите и етнографията. Освен традиционните събития, пресъздаващи традицията около Лазаровден, Гергьовден, Еньовден и др., новите моменти тази година ще бъдат посветени на водните съоръжения, които са 10 на брой в музея. До края на април ще приключи тяхната реставрация и консервация. В определени уикенди през летния сезон тези знакови експонати ще бъдат демонстрирани на посетителите, уточни директорът на EМО "Етъра" – проф. Светлана Димитрова в интервю на Нели Ангелова от БНР-Стара Загора.

"Интересното е, че бичкиджийницата (съоръжение за бичене на талпи и дъски), която не е пускана в действие повече от 35 години, ще бъде показана на посетителите как работи. Долапкинята – това е една воденица, единствено запазена с всичките ѝ части в нашия музей, също ще бъде показана в действие. Тя представлява сложно съоръжение за мелене на зърнени култури. Досега се е движило само нейното колело, което е използвало вода за задвижване на механизма, но сега вече ще пуснем и мелничните камъни.

Воденица-долапкиня

Гайтанджийската работилница също ще позволи на посетителите да наблюдават механизма, който задвижва чарковете, тъй като там ще има ново осветление, което ще направи тази част от нея видима.

Тепавица

Тепавицата също ще заработи и ще можем да показваме как се е правело тепането, след като за последно в нея е имало демонстрации преди десетина години."

За първи път тази година в Етъра ще се проведе инициативата "Мегдан назаем". В музея на открито ще бъдат поканени представители на различни селища, да представят и покажат характерните обреди на своя край. През 2023-та ще бъде отбелязана и 100-годишнината на Карнавала на хумора и сатирата в Габрово. "На него ще участват и живите човешки съкровища на България, които бяха определени като такива през 2022 г." – казва проф. Димитрова и добавя:

Мутафчията Христо Маринов

"Сред тях е и нашият служител, майсторът мутафчия Христо Маринов. Но има и други много интересни хора, които са получили тази почетна титла "живо човешко съкровище". Между тях има такива, които притежават умения в кулинарията, танците, пеенето и музиката. Надявам се гостите на карнавала да могат, след събитието, на територията на нашия музей да видят демонстрации на всички тези хора, които сме поканили."

Като най-дългоочаквано събитие, проф. Димитрова определя завръщането в Етъра на Международния панаир на занаятите след близо 3-годишно прекъсване заради пандемията. 18-то му издание предстои през месец септември. Очаква се и сериозно участие от чужбина.

"За първи път в това издание на панаира ще има майсторска надпревара по куюмджийство (златарство), – казва проф. Димитрова. – Освен съревнованието на майсторите, в панаирните дни ще има надпревара и на кандидат-майстори – това са все млади хора. Очакваме студенти и ученици от Националната художествена академия и от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" в София да се включат в младежката надпревара. За първи път посетителите ни ще могат да разгледат и новия музеен център, който ще бъде разположен в знаковата сграда на Кръстник-Колчовия хан."

И тази година "Етъра" ще бъде домакин на поредното издание на образователната програма "В света на старопланинската архитектура", както и на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство "Кевис". Няма да бъде пропуснато и коледуването на момчетата от училището за коледари.
Училище за коледари

Съставил: Венета Николова (по интервю на Нели Ангелова от БНР-Стара Загора)

Снимки: Facebook/@etar.gabrovo

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55