Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Красивите стихове на Петя Дубарова ни докосват в "Дъх на слънце"

Кадър от филма „Петя на моята Петя“
Снимка: Facebook/petyaofmypetya

Неведнъж сме свидетели на филмова музика, която заживява свой собствен живот. В българското кино също има редица такива примери, включително и сред най-новите заглавия. Преди година по екраните се появи филма "Петя на моята Петя", вдъхновен от живота и творчеството на твърде рано напусналата ни поетесата Петя Дубарова. По случай годишнината от премиерата на филма ви припомняме част от неговия саундтрак - превърналата се вече в емблема песен "Дъх на слънце", изпята от Рени Попминчева.

Създадена по стихове на самата Петя Дубарова и музика на Георги Стрезов, "Дъх на слънце" остана в публичното пространство не само като разпознаваема марка на успешното родно кино, а и като любима балада на хиляди българи. Тя идва в две версии – оригинална и акустична, от които ви предлагаме акустичната.

Петя Дубарова

Авторът на музиката – Георги Стрезов, когото в песента чуваме и на пианото – е много успешен създател на музика за филми и игри у нас. Самият той споделя за акустичната версия към "Дъх на слънце":

"Музикалната красота се крие в семплите звуци и думи, които успяват да обяснят сложни чувства. Това прави тази песен. Създаването ѝ беше специално изживяване за целия екип." 

Текст: Диляна Трачева

Снимка: архив

БНР подкасти:

Още от категорията

Омара Портуондо с концерт в София на 12 юни

Гранд дамата на кубинската музика и неофициален посланик на Хавана по света Омара Портуондо идва за концерт в София на 12 юни в НДК. Концертът на харизматичната певица е част от световното й турне с името VIDA. Звездата на Омара изгрява през 50-те години..

публикувано на 17.03.23 в 15:12

Славеите от Детския хор на БНР канят пролетта с концерт

Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ни кани на своя традиционен Пролетен концерт. Тази вечер (17.03) от 19.00 ч. на сцената на зала "България" вечно младият състав ще отпразнува идването на пролетта, както и..

публикувано на 17.03.23 в 06:35
Снимка: Facebook/ Vladimir Ampov - Grafa

Графа брилянтно съчетава традиция и съвремие в епичната „Вековна гора"

С новия си сингъл "Вековна гора" Графа изпраща послания и споделя любовта си към България. За епичното звучене на песента огромен принос има участието на прочутия по цял свят женски хор "Мистерията на българските гласове". Във "Вековна..

публикувано на 16.03.23 в 10:15