Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:

Още от категорията

Излезе от печат поредният алманах “Любослов” на български писатели по света 

В навечерието на Деня на будителите беше отпечатана дванайсетата книга от алманаха “Любослов” – годишно издание на Лигата на българските писатели в Съединените щати и по света. Сборникът със съставители Ангел Колев от Филаделфия и Людмила Калоянова от..

публикувано на 23.10.23 в 12:59
Георги Лозанов, Милен Митев, Кирил Вълчев

Изложба в БНР ще разкаже за първия директор Сирак Скитник

В сградата на Българското национално радио ще бъде открита мултимедийна изложба за живота и творчеството на Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник. Това съобщи генералният директор на БНР Милен Митев при представянето на..

публикувано на 22.10.23 в 18:00
Никола Кацарски

Творба на българско дете ще бъде изпратена в Космоса

Рисунка на 12-годишния Никола Кацарски от Плевен ще полети в Космоса. Авторът й е сред победителите в международния конкурс на Европейската космическа асоциация “Моето любимо място на планетата Земя”. Целта на конкурса е детските творби да напомнят..

публикувано на 22.10.23 в 16:20