Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разказ на Здравка Евтимова с престижно отличие в САЩ

Снимка: Facebook /Здравка Евтимова

Българската писателка Здравка Евтимова получи ново високо признание за своя талант в САЩ. Онлайн платформа за дискусии между авторите на научно-фантастични, фентъзи и хорър произведения, отличи като най-добър нейния разказ с научнофантастични елементи "На Димитър - поет", публикуван в страната през миналата година.

Възможност да гласуват почитателите на този тип литература имат в цели 38 категории, сред които определят най-добър научно фантастичен роман, списание за научна фантастика, илюстратор, критико-аналитична статия, роман с елементи на ужас, фентъзи, редактор на научно-фантастична литература в САЩ и др. Това гласуване е 25-то в историята на платформата, създадена още през 1995 година.

Признанието за Здравка Евтимова в САЩ не е първо. През 2019 г. друга нейна творба - „Кръв от къртица“, бе включена в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ.

Разказа „На Димитър - поет“, в оригинал на български език, можете да прочетете тук. Версията на английски ще откриете тук.

Още от категорията

Пиер Колио
Снимка: Facebook/InstitutFrancaisdeBulgarie

За френското влияние в България и трите десетилетия в клуба на франкофонските държави

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията. На тази дата е учредена Агенцията за културно и техническо сътрудничество в Ниамей, Нигер, преименувана по-късно на Международна организация на франкофонията /МОФ/, в която България членува вече..

публикувано на 20.03.23 в 06:25
Ралф Гибсън (р. 1939, САЩ), Омагьосаната ръка, 1968

„Огледала и прозорци“ – светът през призмата на фотографията

Столичната галерия „Синтезис“ представя изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“. Официалното откриване е на 22 март. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ..

публикувано на 19.03.23 в 12:05

Българска изложба в Съда на ЕС в Люксембург

Изложба с образци на българското изобразително изкуство беше открита за първи път в сградата на Съда на Европейския съюз в Люксембург, съобщиха от посолството ни в Белгия. „България: иновации и традиции“ представя изработените от хартия творения на..

публикувано на 16.03.23 в 11:33