Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестарт на сезона – обилен сняг и много туристи в Пампорово и Чепеларе

4
Снимка: Facebook/pamporovo.me

В момента снежната покривка в Пампорово е 80 см, а стопаните на туристическите бази не могат да се нарадват на многобройната си клиентела, която пълни ски пистите, хотелите и заведенията. Тази година природата се усмихна благосклонно на родопския зимен курорт. За разлика от ски центровете в останалата част на България, а и в цяла Европа, в най-критичния период, когато почти летните температури докараха работещите в бранша и любителите на снежните емоции до ръба на отчаянието, в Пампорово беше сравнително студено, и дори прехвърчаше сняг. Благодарение на това са били заснежени част от пистите в курорта, съобщиха от АД "Пампорово". Това е и причината тази година много скиори да изберат пред Алпите родопския курорт, който стана и един от най-търсените в Европа. А сега, след обилните снеговалежи над цялата страна, всички писти в Пампорово вече работят на пълна пара, твърди Костадин Беленозов, експерт по туризъм в община Чепеларе:

"Над 80% е заетостта на хотелите в Пампорово. Преобладават гостите от Турция, Ирландия, има и много български туристи. Условията са отлични и всички са много доволни. Курортният комплекс се справи най-добре със ситуацията и я овладя! Въпреки че нямаше сняг в цялата страна и в Европа, условията за ски при нас бяха най-добри в България. И в най-критичните моменти пистите ставаха за каране, защото екипът на Пампорово успя да заснежи с изкуствен сняг достатъчно писти. Цените на полудневните и еднодневни ски карти запазиха стойностите от миналата година и варират най-общо между 52 и 85 лв."

След като миналата седмица зимата се завърна най-сетне и в България, съседното курортно градче Чепеларе бързо се напълни със скиори, нетърпеливи да наваксат изпуснатото. 90% от гостите тук са българи. В момента работи т.нар. червената писта на ски центъра "Мечи чал" над града. Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе не крие облекчението си:

"Заваля хубав сняг, има условия за ски. От петък е отворен ски центърът "Мечи чал". Това, което е ново тази година е, че общината финансира изграждането детски ски център, в самия град Чепеларе, с мини ски влек една лента и много атракции за децата. И най-интересното е, че всичко това ще бъде безплатно. Но за нас най-важното беше да имаме условия за ски. Има ли условия за ски, хората се завръщат! Температурите паднаха и може да се прави и изкуствен сняг. А синоптиците обещаха, че през седмицата ще падне още сняг и тогава ще заработят и другите писти на "Мечи чал". В района има също трасета за ски бягане, за снегоходки и пр. По традиция, в Чепеларе сезонът е много силен през февруари и до 10 март. Така че се надяваме на добри резултати".

Освен новия детски ски център в местността "Дьортевото", който ще бъде открит в началото на февруари, Чепеларе очаква зимните си гости с два чисто нови маркирани маршрута. Единият от тях започва от самия град и отвежда до вековна воденица, а другият – от долната станция на лифт "Мечи чал" и пресича местността "Янчовица", където са открити следи от древно пещерно жилище от каменно-медната епоха. "Маршрутите са достъпни и през зимата, могат да бъдат минати като пеш, така и с шейни" – твърди Маданков.

Снимки: Facebook/pamporovo.me

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10