Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стар рудник в центъра на Мадан посреща туристи

Снимка: evros-smolyan.eu

Мадан, известен като миньорски град, превърна поминъка на местното население в туристическа забележителност, благодарение на един музей.

Точно 40 години след преустановяването на добива от местната мина, тя се събужда за нов живот като припомня недалечното минало в музейна експозиция. От края на 2022 г. вече всеки може да посети Музея на минното дело в родопското градче, за да се запознае с живота на миньорите, белязан от тежък труд и риск от злополука. Неслучайно старият рудник в градчето е кръстен „Сполука“. На входа туристите се снабдяват със задължителната предпазна каска, преди да проникнат в подземния свят. Там ги очакват фигури на миньори, заети с различни дейности.


Минната изработка е дълга 140 метра – посочи пред БНР ръководителят на проекта Бисер Курджиев. – Тя е с релсов път и всичкото оборудване е действащо – могат да се пуснат компресорите, агрегатите, пистолетите… всичко това работи и до днес. На хората им е интересно да разберат за живота на миньорите, по какъв начин си изкарват прехраната. Може да се види подпорното укрепване и какви крепежи се използват в мините, имаме бетонен, метален крепеж, метални арки с дървен крепеж и други. Всичко това функционира под земята в днешно време!“

Красивите кристали, открити на стотици метри под земята в района на Мадан, може да се видят в Кристалната зала, създадена още през 1984 г. Туристите най-много се впечатляват от дизайна на залата, от начина, по който са подредени експонатите:


"В нашата зала има близо 600 експоната – разказва уредничката Ася Миланова. – Всички са различни, няма повтарящи се. Не съществуват еднакви кристали – това са творения на майката природа, която е работила милиони години и наистина са уникални. Малко са рудниците като този, където можем да видим галенита и свалерита с неговите неповторими кристални решетки. Нашите кристали "искат" да са в естествена среда. Те се намират на дълбочина под земята и "искат" да са на тъмно и да няма рязка промяна на температурата, да няма слънчева светлина, защото в някои кристали има присъствие на мангана и ако се изложат на светлина, той избледнява, пука се, изсветлява. Сред интересните експонати са и полускъпоценните ни камъни клеофани, които не се виждат с просто око. При нас имаме жълти, зелени и кафяви. Когато оставим клеофана на слънчева светлина, той се зарежда и щом го внесем на тъмно, той продължава да свети."

Освен новооткрития подземен музей “Сполука“ и Кристалната зала, гостите на Мадан могат да посетят и отстоящата на около 2 км от града пещера "Шаренка". В нея те се запознават с начина, по който траките са добивали руда в тази част на Родопите още през бронзовата епоха  (16-12 в. пр. Хр.).


Още за рудодобива в Родопите: Маджарово – край на рудодобива, да на туризма

Наскоро пещера "Шаренка" е била ремонтирана и обезопасена.  Според кмета на Мадан Фахри Молайсенов, идеята е с новооткритите туристически обекти общината да привлече максимален брой туристи. За целта се предвижда и обособяването на нови еко пътеки в района.

Съставил: Венета Николова по материал на Радостина Чернокова от програма „Хоризонт“ на БНР

Вижте още:

Снимки: Община Мадан, evros-smolyan.eu
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40