Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Асен Зидаров и един живот отдаден на радиото и фотографията

Още един един „златен глас“ на Радио България ще звучи сред звездите. Напусна ни Асен Зидаров – дългогодишен преводач-говорител във френската ни редакция.

Колоритна личност, с множество интереси, Асен беше известен с прозвището „Колоездача“, заради над 140 хилядите километра, които изминава на две колела. С неговото име свързваме и множество игрални и документални филми, които той превежда и дублира за Българската национална телевизия. В последните години от живота си Асен Зидаров беше отдаден на страстта си към фотографията, създавайки експресивни кадри от ежедневието ни.

Целият професионален живот на Асен Зидаров преминава в Радио България и той считаше това за привилегия:

Работих 39 години във френска редакция, беше много вълнуващо и пазя чудесен спомен. Освен че бях преводач-говорител, направих и неколкостотин интервюта. Бях водещ на мое авторско предаване, което се казваше „София – моя любов“ и много се харесваше на нашите слушатели от Франция и Белгия“ – сподели ни преди време Асен Зидаров.

Днес, в 14.30 часа, в столичния храм „Св. София“, приятели и колеги ще си кажем последно сбогом с Асен Зидаров.

Поклон!


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Анна Малешкова изследва историята на бесарабските преселници от България

В края на старата година – на трогателна среща със съмишленици в столичните "Държавни архиви", писателката Анна Малешкова отпразнува 80-ия си юбилей . "Гледам напред, искам още да живея, обичам живота, обичам България", казва бесарабската българка с..

публикувано на 08.01.24 в 12:30

Стефан Боргоджийски от Рим: Чрез гайдата свързвам двете си краища – българско и италианско

Той е на 24 години, родом от българския град Раковски, но целия си живот е прекарал в Италия. В момента е студент в музикалната академия "Санта Чечилия" в Рим, специалност кларинет, но е влюбен в гайдата и по-точно в родопската каба гайда...

публикувано на 28.12.23 в 11:00

В операта на София се чувствам като Мария Калас

Прочутото сопрано на Албания Рамона Тулумани е един от артистите, с които посрещаме новата 2024 година в уютната атмосфера на Софийската опера, в традиционния Новогодишен гала концерт (29, 30 и 31 декември 2023 г.), билетите за който бяха..

публикувано на 26.12.23 в 08:15