Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Chat GPT и началото на технологичната революция – къде сме ние?

Снимка: Pixabay

2023 г. е на път да бъде запомнена като преломна за развитието на изкуствения интелект /ИИ/. Новият безплатен чатбот на OpenAI се разпространява като пожар в мрежата и ще преобрази изцяло живота ни в близко бъдеще, прогнозират експерти. Само два месеца след като беше включен, той привлече 100 милиона потребители, превръщайки се в най-бързо растящото приложение на всички времена. Заговори се за безпрецедентна технологична революция.

Изкуственият интелект отдавна променя живота ни, но много от промените са скрити и неосъзнати. Например, той се използва в процеса на създаване на нови лекарства и добавки, които са с по-добро действие и с по-малко странични ефекти. Сега обаче хората ще започнат да имат по-пряко взаимодействие с ИИ. Например с chat GPT, можем буквално в разговорна форма да общуваме с ИИ. Едва ли обаче в близко време ИИ ще замени изцяло някои професии, по-скоро ще се превърне в наш личен асистент, който ще поема извършването на по-баналните задачи, прогнозира Христо Томов, експерт по ИИ. Като пример той сочи работата на новинарите. Вече можем да генерираме текст с ИИ, но все още трябва да му зададем какво да има в този текст. Работата на новинаря е да открие новината, да реши кое в нея е важно, а ИИ ще се заеме с тривиалната задача, като генерира първата чернова на текста. Така ще спести време, но няма да отмени новинарството. Същото е и с другите професии.

Христо Томов

Засега новите приложения на ИИ предоставят значително по-широк обем информация на разпространените езици, като английски, испански, немски и пр. "Малките“ езици, като българския, обаче леко изостават. Но не за дълго благодарение на бързия напредък на техничния машинен превод.

Въпросът е доколко ние, българите, сме готови да се справим със задаващия се технологичен взрив на ИИ?

"Според мен не сме подготвени, но бих казал, че никой не е подготвен към този момент“ – посочва Христо Томов и добавя:

"При българите има може би малко повече недоверие към новите технологии, малко по-бавно навлизане в иновациите и въвеждане на адекватни регулации в тази област. А ще бъде много важно в близкото бъдеще как регулаторните органи ще отговорят на промените, които се случват, за да балансират и предотвратят злоупотребите с новите технологии и в същото време - да предоставят достатъчно поле за използване на предимствата им. От  друга страна е добре да отбележим, че по-младото поколение е значително по-отворено към тези промени и е на световно ниво в това отношение.“

В България се полагат сериозни усилия в областта на развитието на ИИ. Те са свързани не само с широкото прилагане на съществуващите вече технологии, но и с развойна дейност в тази област. Добър пример е откритият наскоро Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, със съдействието и финансовата подкрепа на българската държава. "Целта на този институт е да твори наука на най-високо световно ниво в областта на новите технологии“ – казва Христо Томов. При това положение има ли риск възрастните хора и необразованите, които у нас не са никак малко, да останат аутсайдери на новата реалност?


"ИИ може да отвори вратите за тези хора. Досега са се изисквали специализирани знания, за да намерите информация в интернет. Но ИИ ще промени начина, по който работим с информацията, ще го направи достъпен за хора на всяко ниво на образование и на техническа грамотност. В момента, в който работата с такива източници на информация стане еквивалент на обикновен разговор с дадена програма, покрай напредването на тези изкуствени интелекти за обработка на естествен език, ще се смали дистанцията между по-напредналите и тези, които са по-назад“ – прогнозира Христо Томов.

ИИ може да се окаже много полезен и в борбата с разпространението на фалшивите новини, много често генерирани от самия него. "И ако сега, за да се различи фалшивата новина от истинската, е нужно човек да положи усилия, да потърси повече, да се поинтересува повече, с напредването на добър и широкодостъпен ИИ, тези проверки ще се правят автоматично. И когато попитате ИИ дали дадена информация е вярна или не, той на момента ще направи проверките и ще ви даде резултатите" – казва Христо Томов.

Вижте още:

Снимки: Христо Томов, архив
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08