Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наши творци с номинации за престижната награда "Астрид Линдгрен"

Ясен Гюзелев
Снимка: БГНЕС

Трима българи влизат в съревнование за наградата "Астрид Линдгрен" в конкуренция с общо 251 творци от 64 държави. Сред номинираните са някои от най-изтъкнатите имена в литературата за деца и младежи в света, съобщава БТА. Българските номинирани са Юлия Спиридонова и илюстраторите Ясен Гюзелев и Стела Драйс. Лауреатът на отличието ще бъде обявен през месец март т.г.

Ясен Гюзелев е признат за един от най-добрите илюстратори в света. Той сътрудничи с най-реномираните световни издателства. В продължение на няколко години Гюзелев живее и твори в Италия, като илюстрира книги и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция. Големият му пробив идва с "Алиса в Страната на чудесата" от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен медал от Американското общество на илюстраторите и Гран При за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство.

Другата българска претендентка, Юлия Спиридонова е сценарист и писател на свободна практика. Тя е автор на детски и юношески предавания на БНТ. В надпреварата за наградата участва и българката илюстраторка Стела Драйс, която живее в Германия и не веднъж е получавала международни отличия за творчеството си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40
Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35