Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на мъртвите преди Великия пост

Снимка: БГНЕС

Тази събота, 18 февруари, отбелязваме Месопустна Задушница, която винаги се прави преди началото Великденските пости. На този ден, след съботната литургия, православните отдават почит на душите на любимите си сродници, събрани на обща заупокойна молитва в храмовете. След панихидата за починалите, свещениците освещават подавките, които миряните оставят на общата трапеза за покойниците. Прието е на тези трапези да присъстват задължително хляб, вино и жито, освен любимата храна на починалите. Още от петък, православните посещават гробовете на близките си, за да ги почистят и оставят цветя, да прелеят вода и вино и да се помолят за душите им. Храната, която хората си раздават на Задушница е за живите, които да поменат починалите с "Бог да прости!". Освен на близки, познати, приятели и съседи, хората раздават на бедни и просяци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30