Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преди концерта на 21 февруари в София:

Между класиката и джаза – музика цветна, жива, необичайна

Плевенската филхармония празнува 70-годишнината си с три премиери на произведения от Христо Йоцов

Снимка: предоставена от организаторите

През 2023 г. Плевенската филхармония отбелязва 70 години от създаването си. Прави го с поредица концерти, първият от които, дирижиран от Борислав Йоцов, постави бляскавото начало на празничните събития. Сама по себе си тази програма също е събитие, защото включва три нови, интересни и донякъде необичайни произведения от Христо Йоцов – известен джаз музикант, но със сериозно класическо образование, професор в НМА „Панчо Владигеров“, човек с огромен авторитет сред колегите си.

"На 17 февруари в Плевен се състоя премиерата на тази "мащабна авантюра", която предприехме с Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония – отбелязва проф. Йоцов. – Представихме за пръв път моите произведения Концерт за тромпет, тромбон и оркестър със солисти Михаил Йосифов и Велислав Стоянов и "Картини от два свята" – концерт за маримба и оркестър, написан за Василена Серафимова – невероятен музикант, в момента гради успешна кариера в Европа и света.

Концертът в Плевен мина много емоционално, в препълнена зала пред страхотна публика, която беше дошла с очакване да преживее нещо специално и го получи. Радвам се, че в пълна степен това важи за оркестъра и солистите – разказва ни проф. Йоцов. – Концертът за тромпет и тромбон написах преди 2-3 години за Михаил Йосифов (тромпет) и Велислав Стоянов (тромбон). Идеята беше тези музиканти с огромен опит, талант и инструментални възможности в областта на джаза, да бъдат поставени в по-различната среда на симфоничната музика, но със силен "джазов дъх". В това произведение се възражда една забравена традиция в класическата музика – да има импровизация, паралелно с писания текст. Те са майстори и мисля, че много органично имплантират джаз импровизацията в класическата тъкан. А Василена е музикант с невероятно сценично присъствие и магнетичност в начина, по който изважда тембрите от инструмента маримба. Тя от първия момент абсолютно точно разбра какъв е духът на музиката, каква е емоцията и намерихме много добър баланс между нас двамата и оркестровата картина. Не е обичайно явление оркестър да повери цяла програма на музиката на един композитор. Затова съм не само изключително щастлив, но и благодарен. Очаквам с нетърпение срещата с публиката на 21 февруари в зала "България" – "светая светих" на класическата музика в София" – допълва Христо Йоцов.

Известно е, че през последните години проф. Йоцов често работи с Плевенската филхармония покрай различни проекти, в които е композитор, аранжор, изпълнител. "Изградихме много топли човешки и професионални взаимоотношения с този оркестър. Затова предложих на г-н Дяковски да осъществим заедно премиерата на двата концерта в Плевен, още повече Василена е възпитаник на прочутата школа по ударни инструменти в Плевенското музикално училище, ръководена от баща ѝ Симеон Серафимов – казва още Христо Йоцов. Третото произведение в програмата е по идея на г-н Дяковски, който предлага на композитора да напише пиеса, посветена на годишнината. Така се ражда празничната увертюра "Плевен 2023".

За Василена Серафимова участието в концертите носи особено вълнение – те са повод да замени за кратко Париж, където живее и твори през последните години, с родния си град Плевен и да свири с оркестъра, с който е израснала, според собствените ѝ думи.

"Всичко започна с нашата среща с проф. Христо Йоцов по време на честването на годишнина от рождението на проф. Добри Палиев, създател на школата по ударни инструменти в България – едно изключително празненство, пълно с много любов – припомня младата перкусионистка. – Аз представих премиерно Концерт за маримба и оркестър на Румен Бояджиев – син, а Христо Йоцов изпълни своя Концерт за барабани и оркестър. Тогава той каза, че иска да напише концерт, в който да свирим и двамата. Дори ми поиска автограф, което беше много мило, защото аз винаги съм му се възхищавала и като изпълнител, и като преподавател, участвала съм в негови майсторски класове, за мен той е светило в нашата професия. Произведението по фин и интересен начин съчетава класическата и импровизационната музика. Има "отворени моменти", в които ние импровизираме заедно, вдъхновяваме се взаимно и правим нещата в момента.


Това е по-скоро класически концерт, в който се усеща влияние от българския фолклор, балканската музика. Ритъмът е силно водещо начало, неравноделните размери са обединени деликатно, по много иновативен принцип.Втората част е изключително интровертна, като една вътрешна молитва, много откровена. А третата е експлозия от енергия, която прелива отвсякъде, с постоянен диалог между маримба, барабани и оркестър. До втората част барабаните са използвани не като „силов“, ритмичен инструмент, а като част от преливането на мелоса (мелодичния материал). Щастлива съм също, че свиря на една сцена с такива страхотни музиканти като Михаил Йосифов и Велислав Стоянов – солистите на другия концерт в програмата, който е много различен от нашия – има повече джаз, повече импровизация, свободни каденци.

Музиката и на двата концерта е цветна, жива, не се повтаря никога. Сигурна съм, че ще се хареса и на софийската публика, която, заедно с нас, ще се наслади на произведенията на Христо Йоцов във вторник, 21 февруари, когато ще отбележим в София 70-годишнината на Плевенската филхармония.


Аз съм израснала с този оркестър и за мен е огромно щастие да видя как през последните години той постоянно повишава нивото си на музициране, а директорът Любомир Дяковски с толкова любов и отдаденост работи за обновяване на репертоара с нови и интересни програми" – казва в заключение Василена Серафимова.

Снимки и видео: предоставени от организаторите

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Вечни български шлагери в нов аранжимент звучат в "Образцово кабаре"

Тази вечер сме поканени на "Образцово кабаре"! В него вечни български шлагери от близкото минало ще оживеят в нов аранжимент, дело на младия композитор Добромир Кисьов. В програмата са включени емблематични песни като "Хора и улици" на Мими Иванова..

публикувано на 22.11.23 в 10:15

"Вчера" – музиката на Стенли и лириката на Александър Петров в нова вдъхновяваща среща

Станислав Сланев - Стенли е сред най-значимите, разпознаваеми и любими автори и изпълнители. Пътят му в българската музика е ярък и обхваща над четири десетилетия. Запазвайки характерния си почерк, Стенли не спира да търси ново звучене. На 22 ноември..

публикувано на 21.11.23 в 10:15

Отиде си композиторът Андрей Дреников

Композиторът и музикант Андрей Дреников почина на 73 г., предаде БТА. Роден е в София, в семейство на професионални музиканти. Завършва Българската държавна консерватория с цигулка. Още като ученик свири като концертмайстор и солист в камерни..

публикувано на 20.11.23 в 10:13