Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата “Дечко Узунов. Силата на алафрангата” показва над 20 творби от майстора на съвременната живопис

4
Снимка: Галерия „Дечко Узунов”

Произведения, свързани с темата за алафрангата (декоративна ниша в интериора на българската възрожденска къща – бел.ред.), представя изложбата "Дечко Узунов. Силата на алафрангата".

Дечко Узунов (1899-1986) многократно се обръща към темата за алафрангата, като акцентира върху определени форми и композиции, променяйки цветовите гами или определени детайли. В своето богато и разнообразно творчество художникът също е запленен от орнамента и многоцветието на уникалните български народни носии, както и от колоритните тъкани, керамиката, архитектурата и нейната декоративна украса.

Експозицията, подредена в галерия "Дечко Узунов" в София, представя картини от фонда на галерията, създадени от майстора на съвременната живопис през различни периоди в неговото творчество. Изложбата дава рядката възможност на публиката да види на едно място серия от над 20 творби, свързани с темата за алафрангата, която пък отразява и периода от традицията към модерността в българското общество. Това са картини, нарисувани с маслени бои, акварел или смесена техника, но във всички проличава майсторството на художника, сякаш са създадени на един дъх.

Тематичната експозиция може да бъде разгледана до 4 юни 2023г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бетани Хюз

Съкровищата на България "грейнаха" в предаването на Бетани Хюз навръх 24 май (ВИДЕО)

Емблематичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30
„За буквите“ на Черноризец Храбър

Кога е създадена глаголицата?

" Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени (да пишат) славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ..

публикувано на 24.05.24 в 09:15
Инсталацията „Съседите“

Специални български събития за 24 май на Венецианското биенале

Гостите на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще могат да се включат в честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Българският павилион на престижния форум ще..

публикувано на 23.05.24 в 10:15