Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозният кларинетист Иво Папазов – Ибряма с ексклузивен концерт в София

Снимка: БГНЕС-архив

На 26 февруари, неделя, световноизвестният български кларинетист Иво Папазов – Ибряма, заедно със своя "сватбен оркестър" Тракия, ще се качи за първи път на клубна сцена в София, за да отбележи своята 70-та годишнина с ексклузивен концерт в SOFIA LIVE CLUB.

Роден през 1952 г. в Кърджали, в семейството на потомствени зурнаджии и кларинетисти, Иво Папазов започва да свири от дете с баща си по сватби из Тракия и още тогава развива свой отличителен почерк. Вече над 50 години този изключителен музикант не слиза от сцената, като продължава да съчетава в музиката си фолклор и традиция, и съумява с изключителна виртуозност да издигне оригиналния си музикален стил до световните сцени, като се нарежда до най-изтъкнатите творци на нашето време.

В годината на своя 70-годишен юбилей, виртуозът на кларинета и сватбената музика Иво Папазов Ибряма спечели специалната артистична награда на международния фестивал за world и електронна музика WOMEX 2022. Призът се връчва от 1999 г. за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостен принос.

Иво Папазов има блестяща музикална кариера и е издал многобройни албуми, като два от тях, през 1989-а и 1991 г., са продуцирани от самия Джо Бойд (продуцент на Pink Floyd, Джими Хендрикс и REM). През 2005 година Ибряма печели Световната музикална награда на BBC за принос в световната музика с албума си "Панаир/Fairground". Така Папазов е възхваляван от множество известни музиканти, а глобални медии като The Guardian, Songlines, The Washington Post и The New York Times, неведнъж са писали за него със суперлативи. Наричат го "българският Бени Гудман", "свръхестествен гений на кларнета", "най-великият кларинетист на Балканите".

Неговият оркестър "Тракия" е съставен от невероятни музиканти, представители на различни етнически групи от различни краища на България, които вече десетки години допринасят със своя талант и енергия за изграждане на своеобразния стил, който става световно известен с името "сватбарска музика"– микс от българска и балканска традиционна музика с елементи на джаз, фънк и рок.


Текст: Диляна Трачева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55