Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Богатство"-то на група Тангра

Снимка: Facebook / @Тангра/Tangra

Създадена през 1976 г. от Константин Марков и Александър Петрунов, „Тангра“ остава сред най-значимите български рок групи. Сега един от най-големите ѝ хитове – "Богатство" – се завръща в нов вариант. Песента е изпята от Борислав Мудолов, познат като Боби Косатката, който от 2019 г. е новият вокалист на групата.

"Богатство" е втората съвместна песен на композитора Борис Карадимчев и поета Александър Петров, който преди дни, на годишните награди на класацията БНР ТОП 20, получи награда за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022 г. Сред мотивите за това отличие е и възраждането на група „Тангра“ , в което активна роля има и Александър Петров.

Ето какво разказа той за новите версии на старите хитове и за новия формат на група „Тангра“:

"Преди две години загубихме Косьо Марков и това бе голямо сътресение за групата, защото той беше един основен двигател на дейността на група „Тангра“. Стенли (предишният вокалист на групата) започна самостоятелна кариера, той се развива прекрасно. И всъщност този формат на групата реално е „Тангра“-3. Имаме някои идеи за нови песни вече и демо записи, но решихме на част от песните, които са били големи хитове навремето и продължават и сега да звучат, да им направим един по-съвременен аранжимент и звук. Защото музиката не само се слуша, а вече и се гледа, и е нелепо ако група „Тангра“ в този формат бъде поканена в телевизионно студио да пуснем с гласа и инструментите отпреди 40 години – то е все едно да караме кола отпреди 4 десетилетия. Така че всичко се развива, и аз съм много щастлив от резултата. Имаме планове за бъдещето. Да сме здрави – това е основното."


За мен отдавна хората говорят,
че вечно съм без пукната пара,
но аз със всеки съм готов да споря
дали това е най-важно на света.

Живея на последният етаж
в една мансарда, точно под звездите
прозорецът е моята врата
и аз вървя към тях и ги разпитвам.

Дали след време тука под звездите
прозорецът ще има светлина,
дали тогава пак ще слушат "Бийтълс"
и вечните поети ще четат?

Дали хазяйката ще идва рано
с виенска кифла, с каничка кафе,
и вместо да попита тя за наема,
ще се усмихне - спахте ли добре?

И пак ли ще звучи невероятно
за някой, ако някой пак твърди,
че има най-голямото богатство -
един прозорец и безброй звезди.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022). Дългогодишен преподавател в..

публикувано на 08.06.23 в 11:42
Хор „Черноморски звуци“ - Балчик

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-тия хоров фестивал в Балчик

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23..

публикувано на 07.06.23 в 05:55

"Усмихни се" – винаги има защо!

Още с появата си в първото музикално реалити шоу в България "Стар Академи" през 2005 г., Вяра Панталеева прикова вниманието ни не само с мощния си глас, но и с убедителната емоция, която влага във всяко свое изпълнение. Избрала пътя на..

публикувано на 06.06.23 в 10:05