Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовният учител Зор Алеф: България не е случайно място на Земята

Снимка: Владимир Черкезов

„България е една от точките в света, където се концентрират духовните сили“ – категоричен е известният целител и духовен учител Зор Алеф. Роден е в Москва, откъдето е баща му Александър Руденко – руски поет, писател и преводач, но първите години от живота си прекарва във видинското село Раковица при българската си прабаба Мара, известна знахарка. От нея, и от майка си Иванка - прочута в Русия с удивителния си дар лечителка, наследява уменията и знанията си в духовната област.

Едва 14-годишен, Зор Алеф издава първата си книга и започва лечителската и духовната си практика. Убеден е, че човечеството страда най-вече от неведение и цитира апокриф от I-III в., където се дава разгърнато обяснение за страданието на човечеството:

„Това са седемте власти на гнева: тъмата, въжделението, неведението, смъртната ревност, царството на плътта, лукавството на плътта и яростната мъдрост – обяснява той в интервю на Десислава Семковска от Радио България.

В неведението си ние се смятаме за знаещи и можещи личности, които притежават всичко, за да бъдат доволни и щастливи от живота. В неведението лидери и диктатори на едни държави смятат за възможно да натрапват волята си на своя и на други народи около тях. Яростната мъдрост ни прави фанатици и роби на фалшиви идеи и цели. Тъмата пък е пълно отсъствие на знания, отрицание на цели, приоритети и необходимостта от духовно развитие. Във въжделението човек се старае да получи власт, контрол, материални ресурси, тялото, душата, личността на ближния си и т.н.“

Духовният учител смята човешкия род за украшение на пространството, но поведението на огромно количество хора води до прогресиране на нещастията. Пандемията от коронавирус, войната в Украйна, опустошителните земетресения в Турция и Сирия, природните катаклизми са само един от начините светът да се пречисти, убеден е Зор Алеф:

Хатай, Турция

„Това не е единственият механизъм, има и далеч по-хармонични – подчертава събеседникът ни. – Човешкият род се държи като натрапник на Земята, той я разорява и тя отвръща с гняв и неприемане. Земята е живо същество. Когато в човешкия организъм попада бактериална инфекция, той се бори с нея. Такава е реакцията и на Земята. Далеч съм от мисълта да смятам жертвите за причинители на такава инфекция, но несъмнено е едно: умножаването на тези нещастия говори за прогресиращото агресивно поведение на човека. И може би най-после човекът трябва да се събуди. Трябва да има някакво болезнено разчупване на мисленето, някакви тежки уроци, и може би страданието и болката ще научат хората как да проявяват състрадание и внимание един към друг, да уважават живота, волята и свободата на другите. Истината и любовта ще спасят света, защото истината ни прави свободни, а любовта – пълноценни. А третата велика балансираща сила е мъдростта.“

Зор Алеф неведнъж е казвал, че България е място на мистичната памет на планетата. Това е и причината тук да има толкова много народни лечители, знахари, чудотворци.

Перперикон

„Аз вярвам, че България не е случайно място на Земята. Това е уникален кръстопът между Запада и Изтока. Земя с феноменално количество геомагнитни зони, с висока енергийна активност – планински върхове, древни тракийски светилища като Белинташ, Перперикон и др. Тази земя е била люлка на тракийската цивилизация – отбелязва целителят. – Виждам уникален генетичен казан, в който се „варят“ заедно наследството, гените, културите, магическият и мистическият опит на няколко цивилизации. Смятам, че България и българите имат добро и благодатно бъдеще, а днешният период е изпитание на цялото човечество. България не е толкова добре подсигурена и не толкова богата на материални възможности като някои европейски държави, но е много по-динамична. Живите души в България са много. В българите виждам стремеж към пробуждане, към истинския живот: живот на духа, на съзнанието и на енергийната пълнота. Затова вярвам, че те ще изградят едно хармонично пространство, което в бъдещи времена ще уподоби България на един храм на човечеството. И вярвам, че тук ще идват за вдъхновение, изцеление и помощ хора от много държави.“

Снимки: Владимир Черкезов, ЕПА/БГНЕС, БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

обновено на 01.03.24 в 10:15

Преводачът Мариян Петров: Между народите на България и Северна Македония турбуленции няма

Макар България да бе първата държава, признала независимостта на своята съседка, още на 15 януари 1992 година, македонската култура, с известни изключения, не е достатъчно позната в страната ни. Затова Културният център на Република Северна Македония у..

публикувано на 29.02.24 в 10:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25