Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диорами, фестивали, вино и приключенски игри – Велико Търново обогатява атракциите си

Царска тронна зала
Снимка: velikoturnovo.info

Велико Търново, най-търсената дестинация за културен туризъм в България, очаква ръст на туристите в идните месеци. Средновековната ни столица с над 7 хиляди години история, очарова гостите с амфитеатрално разположените си къщи над река Янтра, старите мостове, средновековните църкви, множеството музеи и разбира се, историческия хълм Царевец, увенчан от патриаршеския храм.

На прага на пролетта, общината приключва един проект, свързан с обогатяването на експозициите с восъчни фигури, представени в Мултимедийния посетителски център. Напълно реалистичните модели набългарски царе, боляри, царедворци, духовници и пр. са част от новите диорами, които пресъздават събития, свързани с историята на старата българска столица. За атракцията, която ще бъде открита в близките седмици, научаваме от Борислав Йорданов, управител на общинското дружество „Царевград Търнов“ в разговор с Венета Николова от Радио България:

"През този сезон Велико Търново може да посрещне всички свои гости с новото разширение на Мултимедийния ни посетителски център, открит през 2012 г.. Експозицията му беше на 2 етажа доскоро, но в момента тя се надгражда и вече е на 4 етажа. Тук хората ще могат да видят нови сцени от Второто българско царство, като например битката при Клокотница, отбраната на старопрестолния град, ще има възстановка на Средновековен пазар и пр. Новите експозиции ще представят 37 восъчни фигури, които оживяват пред погледа ни.“

Коронация на Цар Калоян

Друга атракция, върху която се набляга напоследък, е виненият туризъм. Велико Търново разполага с няколко малки и големи бутикови изби. Докато се разхождат по емблематичната Самоводска чаршия, туристите се отбиват в т.нар. винен център, където могат да дегустират и да закупят произвежданите в региона вина, научаваме от Борислав Йорданов.

Фестивал „Сцена на вековете“

Фестивалният туризъм е сериозен коз, на който се разчита, за привличане на повече туристи през лятото. На 1 юли спектакълът „Риголето“ на Националната опера в Букурещ ще открие тазгодишното издание на оперния фестивал „Сцена на вековете“ в крепостта Царевец, който ще продължи до началото на месец септември. Преди това, от 8 до 11 юни, крепостта ще бъде домакин за поредна година на Международния фестивал на историческите възстановки. „Туристите ще се потопят в средновековието, ще видят как хората са живеели, как са се отбранявали, как са се хранели, произвеждали хартия и пр.“- казва Борислав Йорданов.

Голям интерес има и към приключенската игра „Тайната на 9-те ключа“. Неповторимото преживяване ще ви върне назад, в славното минало на хълма Царевец:

Деца, играещи на „Тайната на 9-те ключа“

“По този начин, докато търси всеки един (скрит-бел.ред.) ключ, човек прави много любопитна обиколка на целия хълм и всъщност така той се превръща в един средновековен детектив. Участниците трябва да разкрият какво се е случило в тази приказка, в която се потапят. Играта е на три езика. Така хората получават историческа информация, която е вмъкната вътре в играта и разходката им става много забавна“- казва Борислав Йорданов.

Снимки: velikoturnovo.info, Венета Николова, Facebook /Фестивал "Сцена на вековете" - Велико Търново

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50