Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Букурещ подготовката за предсрочните избори на 2 април върви нормално

Изявление на първия секретар в посолството ни Огнян Илиев

Снимка: личен архив

Днес, 7 март, е последният срок, в който българските граждани, живеещи в Румъния могат да се регистрират на електронната страница на Централната избирателна комисия и да заявят желанието си да гласуват в Посолството ни в Букурещ. Ако не успеят да го направят, пак ще могат да упражнят правото си на глас, след като в деня на изборите попълнят декларация в самата избирателна секция. 

Подготовката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., е една от многобройните дейности, с които е натоварено посолството ни в Букурещ. Взаимодействието с румънските власти е утвърдено в рамките на дългогодишния опит на мисията, затова няма пречки в организирането на изборите. Що се отнася до последните изменения на изборните правила, за секцията в Посолството на България няма промяна, тъй като досега машинно гласуване не се е осъществявало поради ниския брой подавани заявления и не е нужно използването на машини.

"Обикновено, гласуването в Избирателната секция в Букурещ протича много спокойно и без провокации или конфликти", отбелязва пред Владимир Митев първият секретар в политическата секция на българското посолство Огнян Илиев в интервю за Радио България:

"Традиционно румънската държава предоставя разрешение за разкриване на избирателна секция в сградата на Посолството в Букурещ – посочва дипломатът ни. – Въпреки наличието на Почетно консулство на България в Тимишоара, там не се организира секция, тъй като основното струпване на българи, имащи право на глас, е в Южна Румъния. По данни от