Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Антония Маркова – "Мамо"

Снимка: YouTube

На днешния ден в света се отбелязват постиженията на жените без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях. В България 8-ми март се празнува и като ден на жената и майката.

Именно на майката е посветено най-новото заглавие в репертоара на певицата Антония Маркова – "Мамо", по музика и аранжимент на Краси Гюлмезов и текст на Мариета Ангелова.

Родената през 1985 г. Антония Маркова открива любовта към музиката още от малка. Едно от висшите ѝ образования е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - гр. Пловдив, където изучава поп и джаз пеене. С годините, стремежът ѝ към сцената се засилва и тя започва да участва в редица престижни национални и международни конкурси за млади изпълнители, от които се завръща като победител и носител на най-високите отличия. Антония Маркова е всепризнат талант в над 20 държави. Запазила борбения си дух от малка, през 2015 г. прославя не само себе си, но и родината си, като само в рамките на една календарна година печели 8 статуетки ГРАН ПРИ от сериозни международни музикални конкурси в Русия, Украйна, Хърватия, Македония, Молдова, Малта, Румъния, Литва, Турция, където е единствен представител на България.


С над 30 авторски песни, 1 самостоятелен албум, солист от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България към Националната Гвардейска част, също и като част от много съвместни авторски продукции и с неизброими сценични изяви, Антония е позната на българската публика и от телевизионните риалити формати "Мюзик Айдъл" и "Гласът на България", а през 2022 г. тя става Големият победител в ТВ шоуто за имитации „Звездите в нас“, което печели с образа на рок легендата Тина Търнър.

За новата си песен "Мамо" Антония Маркова споделя: "Песента е посветена на моята майка, която е най-истинският ми пример за сила на духа и борбеност, но е послание и към моята дъщеря, която е вярата и вдъхновението ми за утрешния ден. Във видео клипа, заснет в родния ми град Пловдив, сме три поколения жени – аз, мама и дъщеря ми. Това е една много лична, емоционална изповед, в която вярвам, че много хора биха се разпознали. Тя е моят подарък от всички дъщери за всички майки!"

Съставила: Диляна Трачева

Снимка: Фейсбук/Антония Маркова

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Още от категорията

"Остава" започват минитурне в Германия и в Австрия

Не е клише, че група "Остава" повече от 30 години прави автентична музика с текстове, в които се припознават вече няколко поколения. Това лято им предстоят две турнета – както на родните сцени, така и извън страната. Започват от 9, 10 и 11 юни,..

публикувано на 09.06.23 в 10:05
Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022). Дългогодишен преподавател в..

публикувано на 08.06.23 в 11:42
Хор „Черноморски звуци“ - Балчик

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-тия хоров фестивал в Балчик

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23..

публикувано на 07.06.23 в 05:55