Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Маркова – "Мамо"

Снимка: YouTube

На днешния ден в света се отбелязват постиженията на жените без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях. В България 8-ми март се празнува и като ден на жената и майката.

Именно на майката е посветено най-новото заглавие в репертоара на певицата Антония Маркова – "Мамо", по музика и аранжимент на Краси Гюлмезов и текст на Мариета Ангелова.

Родената през 1985 г. Антония Маркова открива любовта към музиката още от малка. Едно от висшите ѝ образования е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - гр. Пловдив, където изучава поп и джаз пеене. С годините, стремежът ѝ към сцената се засилва и тя започва да участва в редица престижни национални и международни конкурси за млади изпълнители, от които се завръща като победител и носител на най-високите отличия. Антония Маркова е всепризнат талант в над 20 държави. Запазила борбения си дух от малка, през 2015 г. прославя не само себе си, но и родината си, като само в рамките на една календарна година печели 8 статуетки ГРАН ПРИ от сериозни международни музикални конкурси в Русия, Украйна, Хърватия, Македония, Молдова, Малта, Румъния, Литва, Турция, където е единствен представител на България.


С над 30 авторски песни, 1 самостоятелен албум, солист от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България към Националната Гвардейска част, също и като част от много съвместни авторски продукции и с неизброими сценични изяви, Антония е позната на българската публика и от телевизионните риалити формати "Мюзик Айдъл" и "Гласът на България", а през 2022 г. тя става Големият победител в ТВ шоуто за имитации „Звездите в нас“, което печели с образа на рок легендата Тина Търнър.

За новата си песен "Мамо" Антония Маркова споделя: "Песента е посветена на моята майка, която е най-истинският ми пример за сила на духа и борбеност, но е послание и към моята дъщеря, която е вярата и вдъхновението ми за утрешния ден. Във видео клипа, заснет в родния ми град Пловдив, сме три поколения жени – аз, мама и дъщеря ми. Това е една много лична, емоционална изповед, в която вярвам, че много хора биха се разпознали. Тя е моят подарък от всички дъщери за всички майки!"

Съставила: Диляна Трачева

Снимка: Фейсбук/Антония Маркова

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10

Над 1000 изпълнители на странджански фолклор се надпяват в конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" събра над 1000 изпълнители, обявиха организаторите му. През почивните дни, 13 и 14 април, в Културен дом НХК в Бургас ще се надпяват изпълнители от различни възрасти,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10