Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ до 19 април

Снимка: Регионален исторически музей

В  сградата на Регионалния исторически музей (на пл. „Бански“ 1) е подредена любопитна експозиция на тема „Еврейската улица – реконструкция“, която предава ежедневието на евреите в българските градове в периода след Освобождението на България (1878 г.) до средата на XX в. Изложбата е по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в партньорство с ред държавни институции. Тя представлява сбирка от артефакти, съхранявани в музеи, архиви, библиотеки в цяла България.


Чрез предмети от бита и религията, както и с помощта на дигитализирани материали, се постига разказ в хронологичен план за живота на евреите у нас. Застъпени са теми като появата на евреите по нашите земи, синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства и др. Изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ беше открита на 9 март, във връзка с отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Тя ще остане отворена за посетителите на Регионалния исторически музей – София до 19 април.

Снимки: Регионален исторически музей



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01