Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 български филмови класики гледаме с вход свободен до края на годината

Снимка: Филмаутор

"30 вечери с 30 класики" се нарича инициативата на столичното кино "Одеон". Тя ще продължи до края на годината, като целта е зрители от различни поколения да гледат на голям екран най-доброто българско кино.  Всеки петък във филмотечното кино ще бъде излъчван по един класически български филм, а след прожекцията зрителите ще могат да разговарят с някои от неговите автори (доколкото те са още сред нас).

Първата прожекция е на 17 март, с лентата на режисьора Рангел Вълчанов от 1979 г. "Лачените обувки на незнайния воин”. Публиката на прожекцията ще се срещне с художника на филма Георги Тодоров. В програмата са включени още "Да обичаш на инат", "Куче в чекмедже", "Вчера", "Щурец в ухото", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Мъжки времена", "Преброяване на дивите зайци" и много други. Всичките 30 филма ще бъдат излъчени в своя оригинален формат, а именно - на лента. "Вероятно много от младите зрители никога не са гледали филм на лента, защото истинското кино вълнува и с начина си на показване“ – споделят организаторите от филмотечно кино „Одеон”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55