Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегацията на ЮНЕСКО: Имате уникално наследство

Найден Тодоров и Ернесто Отоне Снимка: Facebook/ministryofculturebulgaria

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началника на отдел „Европа” в Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал в рамките на визитата им в България.

Делегацията посети София, Пловдив, Созопол и намиращия се до него остров Св. св. Кирик и Юлита, който България планира да превърне в Световен център на изкуствата. Ернесто Отоне заяви, че това е прекрасен проект и ЮНЕСКО може да го подкрепи с експертиза.

След посещението в Центъра за подводна археология в Созопол Отоне подчерта: „Виждал съм само в Тунис, Италия и Испания подобни проекти, свързани с подводната археология. Центърът, който имате тук, е нещо уникално за страната Ви, с което можете да сте горди”.

Гостите останаха силно впечатлени също от Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни наследство. Те споделиха, че са виждали много мозайки, но не на такава площ и експонирани по този начин.

Снимки: БНР-Бургас, БНР-Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00