Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

10
Снимка: Атанас Жеков

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за поколенията от Румяна Механдова", която може да се види до 2 май 2023 г.


"Изложени са предимно носии от различни райони на България, има също така много престилки с разнообразни геометрични, растителни и животински орнаменти, пешкири, месали – празнични кърпи, които са правени за чеизи и са подарявани на годежи, сватби и други празници – разказва Румяна Механдова в интервю на Десислава Семковска от Радио България. – Показала съм тъка́ни възглавници, а също така бъклици, предимно от Етрополе, с образите на нашите възрожденци Христо Ботев, Васил Левски, Георги Сава Раковски, с цветя и други картини."


Богатият колорит на изработваните някога на ръка елементи на облеклото се допълва от вълшебството на накитите – израз на семейно-възрастовото и социално положение на българката в обществото. Задължителна част от женската премяна са били пафтите и нанизите от пендари, които също могат да се видят в изложбата. Уменията и фантазията на майсторите-грънчари пък се разкриват в показаните разнообразни съдове.


"Керамиката е моята любима тема и дългогодишна любов – споделя Румяна Механдова. – Изложила съм към 30 неща, които са уникати, много редки и трудно могат да се видят дори и в музеите."


Експозицията в РИМ-Стара Загора показва само малка част от богатата сбирка на Румяна Механдова, която колекционира стари автентични вещи, създадени от талантливите български ръце, вече повече от 40 години. Днес тя вероятно е притежател на най-голямата частна колекция от битови предмети в България.

"Не знам какво ме вдъхнови да ги покажа – признава Румяна Механдова. – Може би просто в един момент осъзнах, че това невероятно народно богатство трябва да се сподели с хората. Това е красота, родова памет, която не трябва да пазя само за себе си, и всеки българин, който милее за нашата история, за стария ни бит, би трябвало да види тези предмети. Чрез тях, може би, някои сърца ще бъдат докоснати и ще разберат, че трябва да се гордеят с нашите предци и техните творения.“

Снимките са предоставени от Румяна Механдова и Регионалния исторически музей - Стара Загора, фотограф: Атанас Жеков


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37