Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

10
Снимка: Атанас Жеков

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за поколенията от Румяна Механдова", която може да се види до 2 май 2023 г.


"Изложени са предимно носии от различни райони на България, има също така много престилки с разнообразни геометрични, растителни и животински орнаменти, пешкири, месали – празнични кърпи, които са правени за чеизи и са подарявани на годежи, сватби и други празници – разказва Румяна Механдова в интервю на Десислава Семковска от Радио България. – Показала съм тъка́ни възглавници, а също така бъклици, предимно от Етрополе, с образите на нашите възрожденци Христо Ботев, Васил Левски, Георги Сава Раковски, с цветя и други картини."


Богатият колорит на изработваните някога на ръка елементи на облеклото се допълва от вълшебството на накитите – израз на семейно-възрастовото и социално положение на българката в обществото. Задължителна част от женската премяна са били пафтите и нанизите от пендари, които също могат да се видят в изложбата. Уменията и фантазията на майсторите-грънчари пък се разкриват в показаните разнообразни съдове.


"Керамиката е моята любима тема и дългогодишна любов – споделя Румяна Механдова. – Изложила съм към 30 неща, които са уникати, много редки и трудно могат да се видят дори и в музеите."


Експозицията в РИМ-Стара Загора показва само малка част от богатата сбирка на Румяна Механдова, която колекционира стари автентични вещи, създадени от талантливите български ръце, вече повече от 40 години. Днес тя вероятно е притежател на най-голямата частна колекция от битови предмети в България.

"Не знам какво ме вдъхнови да ги покажа – признава Румяна Механдова. – Може би просто в един момент осъзнах, че това невероятно народно богатство трябва да се сподели с хората. Това е красота, родова памет, която не трябва да пазя само за себе си, и всеки българин, който милее за нашата история, за стария ни бит, би трябвало да види тези предмети. Чрез тях, може би, някои сърца ще бъдат докоснати и ще разберат, че трябва да се гордеят с нашите предци и техните творения.“

Снимките са предоставени от Румяна Механдова и Регионалния исторически музей - Стара Загора, фотограф: Атанас Жеков


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30