Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Заради липсата на сняг отчитат труден, но успешен зимен сезон

Снимка: БГНЕС

През зимния сезон 70% от туристите в страната са българи, каза пред БНТ Илин Димитров, служебен министър на туризма. Зимният сезон беше труден, но успешен. В цяла Европа нямаше сняг. Пистите бяха преведени в добър вид, случиха се стартовете за Световната купа, допълни Димитров. Регистрирани са 1,4 млн. туристи в зимните курорти, което е с 28% повече от миналия сезон и с 5% повече от преди 2019 г.

Вече се очакват гостите за великденските празници. Офертите за април са от 40 евро на ден и достигат до 250. Рекламата ни е много силна в Румъния, Полша и Чехия, каза Димитров.

За летния сезон се очакват около 4,7 млн. туристи. Очертава се проблем с чартърните полети поради липсата на достатъчно самолети и екипажи при превозвачите. Недостатъчно е и финансирането на туристическата реклама.


БНР подкасти:

Още от категорията

Полски туристи отново избират България за почивка

Около 460 хиляди туристи от Полша се очаква да посетят страната през това лято. Прогнозата е, че броят им ще достигне нивата от 2019 година, а със записванията в последния момент дори ще го надмине. През миналата година тези туристи са били над 380..

публикувано на 08.06.23 в 11:20

С щеки по пътеки – започва активният сезон за планински преходи

Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по пътеки поемат стотици запалени български и чужди туристи. Заради необичайно студената пролет обаче, все още има сняг във високите части на Рила и Пирин , както и на места в..

публикувано на 05.06.23 в 11:32

Този уикенд стартира летният сезон на Витоша

Тази събота (3 юни) ще бъде дадено официално начало на летния сезон на Витоша . Освен за пешеходен туризъм и разходки, планината предлага отлични условия и за практикуване на планинско колоездене, с множество маршрути с различни нива на трудност. Три..

публикувано на 02.06.23 в 05:05