Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За магията в българската народна култура разказва изложба в Пловдив

10
Снимка: РЕМ-Пловдив

Магията е тясно преплетена с мирогледа и живота на старите българи. Многобройни са ритуалите, целящи да осигурят плодородие, да избавят от болести, да привлекат любов. Какви са били вярванията на народа ни? Какви персонажи и предмети са играли важна роля в ежедневието му? За всичко това разказва експозиция в Регионалния етнографски музей в Пловдив, която ни потапя в този загадъчен и тайнствен свят.

"Изложбата "Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам" е посветена на магията и магичното в българската народна култура – обяснява Биляна Попова в интервю на Десислава Семковска от Радио България. – Заглавието, което сме избрали, не е случайно. То е свързано с идеята за нишките на човешкия живот и човешката съдба. Винаги има поне две нишки – добро и зло, живот и смърт, радост и мъка, полезни и вредоносни магии."

Магията е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини човек е способен да въздейства върху себеподобните си, животните, растенията. Българите са познавали добре различните ѝ лица:


"Лечебната магия е свързана с предотвратяването на опасност от заболяване или прогонване на болест. Стопанската магия е била от изключителна важност и е целяла да осигури най-благоприятен изход от всяка стопанска дейност на общността. Метеорологичната магия се опитва да въздейства върху природните стихии – разказва Биляна Попова. – А за любовната магия девойката често е прибягвала до помощта на магьосница, с вярата, че след приемане на специални отвари или напръскване на дрехите на момъка с омагьосана вода, той ще изостави любимата си и ще се влюби в нея.“


Най-важните персонажи, застъпени в изложбата, са магьосницата и билкарката. Нашият народ е вярвал, че магьосниците са жени с различни от общоприетия физиологичен или социален статус – възрастни жени, бездетни жени, стари моми, вдовици. И обикновено тези жени се различават по това, че имат грозен белег на лицето си, погледът им е пронизващ, носът е дълъг и крив или пък е чип.

"Всяка магьосница притежава свои магически вещи. Обикновено това са рог на животно, клонка от растение, чаша, черно перо от птици. Тя прави вредоносни магии на пусто и изоставено огнище и има силата без да докосне човека да му навреди чрез определени магически действия" – разказва събеседничката ни.


Билкарката пък е жена, която владее тайната сила на билките и растенията и така помага на хората със своите полезни магии. В своите ритуали тя използва бяло кокошо перо, стар кокал от животно, ръжен клас, ножица, бръснач, сол, въглени, камъчета, донесени от Божи гроб. И, разбира се, най-добре познава скритите послания на растенията, които събира в точно определени дни и часове на деня и нощта.

Много са и магическите места в дома на старите българи. Прагът е свещено място, което бележи преминаването от един момент на живота в друг. Огнището също е свято място и около него не се правят магии. В комина като предпазна мяра срещу злото се поставят клонки от бодливи растения.


"От магичните предмети в изложбата сме засегнали дрехите и накитите, защитните предмети-апотропеи – амулети, талисмани и муски, и магическите предмети от бита на хората – продължава Биляна Попова. – От дрехите за момата най-силни апотропеи са извезаната риза, престилката и забрадката. Потурите пък са символ на мъжа. Интересен факт е, че потурите и калпакът са можели да заместят момъка по време на сватбения ритуал, ако той е отсъствал от дома. От накитите най-силни като предпазна функция са пафтите, защото те защитават бъдещата майка и нейното бъдещо дете.


Предметите в бита, които имат и магическа функция са лъжицата – символ на благополучие и ситост, хурката и кобилицата, веригата на огнището, ръженът. Шевицата също е предпазен символ срещу зли очи, уроки, лош поглед. И един от най-разпространените магически знаци е мартеницата, която предпазва човека и домашните животни от уроки и демонични същества.“

Изложбата в РЕМ-Пловдив, която съпътстват магическите илюстрации на художничката Дафина Терзиева, може да бъде видяна до 30 юни 2023 г. и се осъществява по програма "Наследство 2023" на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимки: Регионален етнографски музей - Пловдив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Празникът на розата в Казанлък вече е на 120 години

Заради хладното време тази пролет розоберът закъснява. Едва преди седмица започна прибирането на цветовете в Розовата долина около градовете Казанлък и Карлово. Всяка година началото на беритбата в края на май се отбелязва с пищни празненства в..

публикувано на 02.06.23 в 12:30

Близо 1500 души се включиха в похода по стъпките на Ботевата чета

Започна 75-ото издание на националния поход по стъпките на Ботевата чета до историческия връх Околчица, към който се присъединиха 16 области на България. Походът, в памет на Ботевия подвиг, е най-старият и най-масовият в страната ни, при който..

публикувано на 28.05.23 в 17:24

Народът ни вярва в Спасовден и чудото на изцелението

На  25 Май 2023  отбелязваме Спасовден, или Възнесение Господне. Празникът е  подвижен  и винаги се пада в четвъртък, точно 39 дни след първия ден на Великден. Според християнските вярвания, на 40-ия ден Христос се възкачва на небето, което се смята за..

публикувано на 25.05.23 в 04:35