Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркелова двойка отново сви гнездо на камбанарията на църквата в Банско

Снимка: БТА

От десетилетия камбанарията на храма „Св. Троица“ в Банско приютява двойка щъркели. Възрастни хора на повече от 70 години разказват, че още от детството си помнят дългокраките предвестници на пролетта, които обитават върха на кулата. Затова никой в курортния град, разположен в полите на Пирин, не се изненада, когато и тази пролет щъркеловата двойка се завърна в Банско и избра гнездото на камбанарията, за да отгледа своите рожби. Завръщането на щъркелите е очаквано събитие от жителите на града, разказа за БТА Георги Ангелов, който от три години е сред групата мъже, които бият камбаните за всеки празник.

През изминалите три години той е човекът, който качва на върха на камбанарията храна за птиците в студените дни. През 2020 г. природата поднася изненада – обилен сняг през пролетта. Тогава местни хора алармират, че щъркелите нямат храна, а рибари и собственик на рибарски магазин в града осигуряват риба, която Георги доставя до дома на щъркеловото семейство. Това се повтаря и през следващите няколко години. Тази година отново се очаква захлаждане, но хората винаги се отзовават и при необходимост ще бъде осигурена риба за щъркелите, каза Ангелов.


Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: БТА


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма данни за пострадали българи при терористичното нападение в Москва

По информация на българското посолство в Москва, до този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при терористичното нападение над концертна зала в руската столица. Посолството е в контакт с местните власти, следи ситуацията и е..

публикувано на 23.03.24 в 08:28

София е домакин на 20-ото издание на форума "Световно образование"

На 23 март в София започва юбилейното 20-о издание на изложението "Световно образование". В него участват седемдесет институции за висше и средно образование и центрове за летни езикови програми от 17 държави, съобщиха организаторите от..

публикувано на 23.03.24 в 08:25

"Часът на земята" или как да променим света за 60 минути

"Ако всеки от нас, независимо къде се намира, отдели 60 минути и ги подари на Земята, ще имаме силата да опазим общия ни дом и да го завещаем повече от прекрасен на поколенията след нас" – това казват организаторите на най-мащабното събитие,..

публикувано на 23.03.24 в 08:05