Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Щъркелова двойка отново сви гнездо на камбанарията на църквата в Банско

Снимка: БТА

От десетилетия камбанарията на храма „Св. Троица“ в Банско приютява двойка щъркели. Възрастни хора на повече от 70 години разказват, че още от детството си помнят дългокраките предвестници на пролетта, които обитават върха на кулата. Затова никой в курортния град, разположен в полите на Пирин, не се изненада, когато и тази пролет щъркеловата двойка се завърна в Банско и избра гнездото на камбанарията, за да отгледа своите рожби. Завръщането на щъркелите е очаквано събитие от жителите на града, разказа за БТА Георги Ангелов, който от три години е сред групата мъже, които бият камбаните за всеки празник.

През изминалите три години той е човекът, който качва на върха на камбанарията храна за птиците в студените дни. През 2020 г. природата поднася изненада – обилен сняг през пролетта. Тогава местни хора алармират, че щъркелите нямат храна, а рибари и собственик на рибарски магазин в града осигуряват риба, която Георги доставя до дома на щъркеловото семейство. Това се повтаря и през следващите няколко години. Тази година отново се очаква захлаждане, но хората винаги се отзовават и при необходимост ще бъде осигурена риба за щъркелите, каза Ангелов.


Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: БТА


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Руската църква

ДАНС ще проверява кой е собственикът на Руската църква

Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС да провери собствеността на храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската цъква, по два сигнала на група народни представители и гражданското сдружение “Боец”.   “В нейния ход ще се установяват..

публикувано на 27.09.23 в 18:47

Времето остава топло, с разкъсана облачност и слаби валежи на югоизток

В четвъртък  минималните температури ще са от 12 до 17°, в София - 12°. През деня над страната ще има разкъсана облачност, над Южна и Източна България са вероятни слаби локални валежи. Максималните стойности ще са от 23 до 28°, в столицата - 23°. По..

публикувано на 27.09.23 в 18:35

Български ученици отново могат да се възползват от програмата YES за обучение в САЩ

Ученици от България отново ще имат възможността да учат и живеят в САЩ за една учебна година. Онлайн апликацията за кандидатстване за стипендията на програмата YES ще бъде отворена до 24 октомври. Финансирана от Бюрото по образователни и културни..

публикувано на 27.09.23 в 14:24