Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Огледала и прозорци“ – светът през призмата на фотографията

10
Ралф Гибсън (р. 1939, САЩ), Омагьосаната ръка, 1968

Столичната галерия „Синтезис“ представя изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“. Официалното откриване е на 22 март. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ показване пред публика. Изложбата включва фотографии както на световноизвестни автори като Едуард Уестън, Робърт Франк, Елиът Ъруит, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, така и на значими български фотографи, между които Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша.

Гаро Кешишян (р. 1947, България), от серията „Строителни войски“, 1981-1995

Колекционирането е естествено продължение на работата на Рафаело Казаков като фотограф, на живота му между София и Ню Йорк. Неслучайно колекцията съчетава популярни кадри от историята на фотографията с непознати, но близки до сърцето на съставителя имена, творби на негови приятели и фотографии, свързани със семейството му.

Николай Василев (р. 1945, България), 9-ти септември, София,1989

В съпътстващата програма към изложбата ще бъдат показани три документални филма, посветени на трима фотографи, включени в колекцията – Робърт Франк, Антанас Суткус и Джоел-Питър Уиткин.

Робърт Франк (1924-2019, Швейцария), Андреа, Саутхемптън, 1955

Рафаело Казаков е роден през 1963 г. в София. През 1988 г. завършва английска филология в СУ „Климент Охридски“, а през 1994 г. се дипломира като магистър по фотография и визуално изкуство в колежа “School of Visual Art” в Ню Йорк. Автор е на многобройни самостоятелни изложби по света, като негови творби са в постоянните колекции на Националната художествена галерия – София и музеите “Preus Fotomuseum” – Хортен, Норвегия, “Museum of Fine Arts” – Хюстън в САЩ и “Musee de la Photographie” – Шарлероа в Белгия.

Съставил: Венета Николова

Снимките са предоставени от организаторите

По публикацията работи: Михаил Димитров

Галерия

Още от категорията

Оперната прима Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция в София Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. „Тъй като тази вечер сме в тази..

публикувано на 28.02.24 в 10:50

Бургас е домакин на Фестивал за училищен театър на испански език

От 28 февруари до 1 март в Бургас ще се проведе XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език. Във фестивала, организиран от посолството на Испания в България, ще участват ученици от 25 училища от цяла България. Идеята на форума е чрез..

публикувано на 28.02.24 в 06:00

Детските хорове на БНР и Радио Румъния в съвместен концерт в Букурещ

В последния ден на февруари в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ детските радиохорове на двете партньорски медии ще изнесат за първи път съвместен концерт. Концертът е израз на сътрудничеството между Радио Румъния и Българското национално..

публикувано на 25.02.24 в 01:18