Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Огледала и прозорци“ – светът през призмата на фотографията

10
Ралф Гибсън (р. 1939, САЩ), Омагьосаната ръка, 1968

Столичната галерия „Синтезис“ представя изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“. Официалното откриване е на 22 март. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ показване пред публика. Изложбата включва фотографии както на световноизвестни автори като Едуард Уестън, Робърт Франк, Елиът Ъруит, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, така и на значими български фотографи, между които Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша.

Гаро Кешишян (р. 1947, България), от серията „Строителни войски“, 1981-1995

Колекционирането е естествено продължение на работата на Рафаело Казаков като фотограф, на живота му между София и Ню Йорк. Неслучайно колекцията съчетава популярни кадри от историята на фотографията с непознати, но близки до сърцето на съставителя имена, творби на негови приятели и фотографии, свързани със семейството му.

Николай Василев (р. 1945, България), 9-ти септември, София,1989

В съпътстващата програма към изложбата ще бъдат показани три документални филма, посветени на трима фотографи, включени в колекцията – Робърт Франк, Антанас Суткус и Джоел-Питър Уиткин.

Робърт Франк (1924-2019, Швейцария), Андреа, Саутхемптън, 1955

Рафаело Казаков е роден през 1963 г. в София. През 1988 г. завършва английска филология в СУ „Климент Охридски“, а през 1994 г. се дипломира като магистър по фотография и визуално изкуство в колежа “School of Visual Art” в Ню Йорк. Автор е на многобройни самостоятелни изложби по света, като негови творби са в постоянните колекции на Националната художествена галерия – София и музеите “Preus Fotomuseum” – Хортен, Норвегия, “Museum of Fine Arts” – Хюстън в САЩ и “Musee de la Photographie” – Шарлероа в Белгия.

Съставил: Венета Николова

Снимките са предоставени от организаторите

По публикацията работи: Михаил Димитров

Галерия

Още от категорията

Костадин Жиков

От Белоградчишките скали до… Хималаите – природните вибрации на Костадин Жиков

Светлина, пасторални пейзажи, съчетание на противоположности – всичко това откриваме в изложбата на талантливия художник Костадин Жиков в столичната галерия "Милениум". Вече познат на нашите аудитория с друга своя експозиция – "8 мъже за 8 март"..

публикувано на 27.05.23 в 13:15

Нина Николина представя „Магическите гласове на България“ в Рабат

Българската певица Нина Николина представя проекта си „Магическите гласове на България“ в Рабат. Концертът ще се проведе на 29 май от 20:00 ч. местно време в Salle Bahnini – пространство за представяне на културни събития в Министерството на..

публикувано на 26.05.23 в 16:18

Готвят английска пиеса за цар Борис III и спасяването на българските евреи

Английската театрална трупа  "Out of the forest", подготвя пиеса за цар Борис III. "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите" ще се играе по време Единбургския международен театрален фестивал през август...

публикувано на 25.05.23 в 11:15