Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Огледала и прозорци“ – светът през призмата на фотографията

10
Ралф Гибсън (р. 1939, САЩ), Омагьосаната ръка, 1968

Столичната галерия „Синтезис“ представя изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“. Официалното откриване е на 22 март. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ показване пред публика. Изложбата включва фотографии както на световноизвестни автори като Едуард Уестън, Робърт Франк, Елиът Ъруит, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, така и на значими български фотографи, между които Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша.

Гаро Кешишян (р. 1947, България), от серията „Строителни войски“, 1981-1995

Колекционирането е естествено продължение на работата на Рафаело Казаков като фотограф, на живота му между София и Ню Йорк. Неслучайно колекцията съчетава популярни кадри от историята на фотографията с непознати, но близки до сърцето на съставителя имена, творби на негови приятели и фотографии, свързани със семейството му.

Николай Василев (р. 1945, България), 9-ти септември, София,1989

В съпътстващата програма към изложбата ще бъдат показани три документални филма, посветени на трима фотографи, включени в колекцията – Робърт Франк, Антанас Суткус и Джоел-Питър Уиткин.

Робърт Франк (1924-2019, Швейцария), Андреа, Саутхемптън, 1955

Рафаело Казаков е роден през 1963 г. в София. През 1988 г. завършва английска филология в СУ „Климент Охридски“, а през 1994 г. се дипломира като магистър по фотография и визуално изкуство в колежа “School of Visual Art” в Ню Йорк. Автор е на многобройни самостоятелни изложби по света, като негови творби са в постоянните колекции на Националната художествена галерия – София и музеите “Preus Fotomuseum” – Хортен, Норвегия, “Museum of Fine Arts” – Хюстън в САЩ и “Musee de la Photographie” – Шарлероа в Белгия.

Съставил: Венета Николова

Снимките са предоставени от организаторите

По публикацията работи: Михаил Димитров

Галерия

Още от категорията

Райна Кабаиванска: Операта е моят свят

Всяка есен прочутото българско сопрано Райна Кабаиванска, която от години живее в Италия, събира млади оперни дарования от цял свят в своя майсторски клас в Нов български университет – първият майсторски клас в България, създаден през 2001 г. Досега в..

публикувано на 20.09.23 в 10:35

Международен фестивал на военните оркестри и празник на занаятите във Велико Търново

С Международния фестивал на военните оркестри и празника на занаятите на Самоводската чаршия от днес във Велико Търново започват тържествата за честване на 115-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, предаде кореспондентката на БНР..

публикувано на 20.09.23 в 07:05
Георги Господинов на Празниците на изкуствата Аполония 2023

Георги Господинов получи литературната награда "Бокачо"

Българският писател Георги Господинов е отличен с италианската литературна награда "Бокачо". Той е един от тримата лауреати на приза за 2023 г. заедно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини. Председател на журито на 42-ото издание..

публикувано на 18.09.23 в 11:41