Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реми и Пол, които ваят истории от пясък, вдъхновени от живота в България

Снимка: Реми и Пол Хогард

Преди 20 години те се запознават в белгийски парк за пясъчни скулптури. Той вае 19-метрово божество, в съседство тя създава пясъчна богиня. Погледите им се срещат и разбират, че са сродни души. Оттогава са неразделни. Реми и Пол Хогард са сред стотината творци на планетата, които се занимават професионално с пясъчна скулптура. Ангажиментите валят непрекъснато от всички страни. До момента арт тандемът е обиколил над 30 държави.


Той е англичанин, тя - холандка, но избират да живеят в България. Тук имат къща и земя. Когато не творят чудеса от пясък, се грижат за фермата си в старозагорското село Михайлово.

Говорят добър български и твърдят, че България е техният дом, мястото където винаги се завръщат, за да „заредят батериите“. Ваенето на пясъка е изкуство, свързано с умението да си креативен и в същото време да не се привързваш твърде много към материалното, да можеш да се дистанцираш и да създадеш нещо ефимерно, само заради преживяването и радостта, която носи в името на живота и на любовта, убеден е Пол. И признава, че Covid-пандемията и изолацията покрай карантината ги накарала да преосмислят стила си на живот:

"Единственият начин да си помогнеш е да помогнеш на другите. Така че един ден, по време на пандемията, отидохме на плажа в Бургас и започнахме да правим скулптури от пясък, просто за да предизвикаме усмивка по лицата хората. И те отвърнаха на нашето изкуство с любов. Това ни накара да се почувстваме много по-добре. Сега тази енергия продължава да ни движи, нас и нашата публика, а това е много оздравително. Затова сме все още на плажа в Бургас, искаме да продължим да създаваме скулптури и изкуство в България" - казва Пол.


Арт тандемът, създал хиляди пясъчни скулптури по целия свят и спечелил признанието и на английската кралица, черпи вдъхновение от живота в България. "А когато се срещнеш с такава богата история и култура, трябва да ѝ отдадеш почит, да я споделяш и популяризираш" - твърди Пол.


Наскоро, по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, скулпторите поздравиха бургазлии с великолепен пясъчен лик на Апостола. "Запознахме се с делото на Левски, след като видяхме всички тези улици, кръстени на него и паметниците му в парковете. Проучихме живота му и разбрахме, че той е много значим за българите, те го обожават почти както … Христос! Затова решихме да ги зарадваме" - казва Реми. Отзвукът бил невероятен - от децата до възрастните, всички  разпознали пясъчната му скулптура на бургаския плаж и били трогнати, а някои дори се просълзили. И още:

"Тази година, в деня, когато свещеникът хвърля кръста във водата от кея на плажа в Бургас /по повод Богоявление - бел.ред. / ние създадохме на плажа огромен кръст и получихме страшно много отзиви. За св. Валентин пък изваяхме големи сърца и хората идваха, за да се снимат прегърнати. После изградихме лика на Левски, след което решихме да зарадваме бургазлии с пясъчни мартеници по повод баба Марта. Мартеницата е нещо, което не бяхме виждали другаде по света. Толкова е красива, и пресъздава символично мъжкото и женското начало вплетени в своеобразна прегръдка!"


Реми и Пол имат мечта - да създадат Музей на пясъчните скулптури, както и пясъчна академия в България, където да провеждат уъркшопове за деца и подрастващи и да „ваят“ бъдещи пясъчни скулптори. „Иска ми се да се отдам изцяло на скулптурата, но също така да я предам нататък, на идните поколения“- признава Пол и заключава:

"Аз не съм роден в България, но българите са мои братя и сестри и възнамерявам да си остана тук, при българския народ. Обожавам културата, планините, морето, целия български пейзаж. И не, няма нещо което да не ми харесва в България!"

Снимки и видео: Реми и Пол Хогард
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитри Никола Пандовски от Корча: "Ние сме българи и нищо друго!"

Редом с историко-географските области Гора и Голо бърдо, с компактно запазено българско население е и югоизточната част на Албания. Макар икономическата миграция в последните години и тук да е оказала негативното си влияние, българите в района на..

публикувано на 04.03.24 в 12:38

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25