Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище Варна с 57% ръст на пътниците от началото на годината

Снимка: Летище Варна

От началото на 2023 се наблюдава значителен ръст на пътниците на летище Варна. Изглежда морската ни столица е на път да навакса сериозния отлив на пътуващи през последните две години, свързан с ковид пандемията. Заговори се и за рестарт на дестинации, които до скоро не са били активни. „Има голям интерес и засилен трафик на нискотарифните авиокомпании от лятото на 2022 г.“ – заяви Деница Милосавлевич, началник Отдел "Авиационен маркетинг" на Летище Варна в интервю на Даниела Стойнова от БНР-Варна.

„От началото на 2023 г. ръстът на пътниците е 57% в сравнение с 2019 г. Тази зима имаме 18 целогодишни дестинации на летище Варна, което е успех и е повече отколкото през предишните години. През този летен сезон ще има три допълнителни маршрута от и към летище Варна. Това са Катовице, Краков в Полша и Вилнюс в Литва. При летищата в Европа до 5 млн. пътници през последните 10 години наблюдаваме почти двоен ръст на пътниците по нискотарифни полети. За последната година той  е бил средно над 40%. А за Летище Варна през последните 3 години делът на пътниците по нискотарифни полети е над 50%". 

Летище Варна има комбинация от нови маршрути, нови авиокомпании и рестарт на маршрути, които не са изпълнявани от няколко години насам, подчерта още Милосавлевич и уточни:

А дали можем да очакваме положителни изненади от немския пазар, от където напоследък се наблюдава отлив на туристите?

„Немският пазар на Летище Варна се развива добре. Става въпрос за пътници, които не пътуват с цел туризъм, а по-скоро пристигат на посещение при близки и приятели или с цел на пътуването бизнес – обяснява Деница Милосавлевич. – В това отношение Германия е пазарът с най-голям дял на летището в морската ни столица. През миналата година той заема една трета от пазарния дял. Очакваме през тази година ръст, възстановяване и дори надминаване на нивата от 2019-а.“

При пазарите Русия, Беларус, Украйна на летище Варна са изгубили над 180 хил. пътници спрямо 2019 г., отчете още Милосавлевич.  И добави, че към момента има добри индикациите от централноевропейски пазари като Полша, Чехия, Унгария.

Съставил: Венета Николова /по интервю на Даниела Стойнова, БНР-Варна/

Снимки: Летище Варна


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10

Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март , за да посетят..

публикувано на 02.03.24 в 05:30
 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11