Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Летище Варна с 57% ръст на пътниците от началото на годината

Снимка: Летище Варна

От началото на 2023 се наблюдава значителен ръст на пътниците на летище Варна. Изглежда морската ни столица е на път да навакса сериозния отлив на пътуващи през последните две години, свързан с ковид пандемията. Заговори се и за рестарт на дестинации, които до скоро не са били активни. „Има голям интерес и засилен трафик на нискотарифните авиокомпании от лятото на 2022 г.“ – заяви Деница Милосавлевич, началник Отдел "Авиационен маркетинг" на Летище Варна в интервю на Даниела Стойнова от БНР-Варна.

„От началото на 2023 г. ръстът на пътниците е 57% в сравнение с 2019 г. Тази зима имаме 18 целогодишни дестинации на летище Варна, което е успех и е повече отколкото през предишните години. През този летен сезон ще има три допълнителни маршрута от и към летище Варна. Това са Катовице, Краков в Полша и Вилнюс в Литва. При летищата в Европа до 5 млн. пътници през последните 10 години наблюдаваме почти двоен ръст на пътниците по нискотарифни полети. За последната година той  е бил средно над 40%. А за Летище Варна през последните 3 години делът на пътниците по нискотарифни полети е над 50%". 

Летище Варна има комбинация от нови маршрути, нови авиокомпании и рестарт на маршрути, които не са изпълнявани от няколко години насам, подчерта още Милосавлевич и уточни:

А дали можем да очакваме положителни изненади от немския пазар, от където напоследък се наблюдава отлив на туристите?

„Немският пазар на Летище Варна се развива добре. Става въпрос за пътници, които не пътуват с цел туризъм, а по-скоро пристигат на посещение при близки и приятели или с цел на пътуването бизнес – обяснява Деница Милосавлевич. – В това отношение Германия е пазарът с най-голям дял на летището в морската ни столица. През миналата година той заема една трета от пазарния дял. Очакваме през тази година ръст, възстановяване и дори надминаване на нивата от 2019-а.“

При пазарите Русия, Беларус, Украйна на летище Варна са изгубили над 180 хил. пътници спрямо 2019 г., отчете още Милосавлевич.  И добави, че към момента има добри индикациите от централноевропейски пазари като Полша, Чехия, Унгария.

Съставил: Венета Николова /по интервю на Даниела Стойнова, БНР-Варна/

Снимки: Летище Варна


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

С щеки по пътеки – започва активният сезон за планински преходи

Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по пътеки поемат стотици запалени български и чужди туристи. Заради необичайно студената пролет обаче, все още има сняг във високите части на Рила и Пирин , както и на места в..

публикувано на 05.06.23 в 11:32

Този уикенд стартира летният сезон на Витоша

Тази събота (3 юни) ще бъде дадено официално начало на летния сезон на Витоша . Освен за пешеходен туризъм и разходки, планината предлага отлични условия и за практикуване на планинско колоездене, с множество маршрути с различни нива на трудност. Три..

публикувано на 02.06.23 в 05:05

Очаквания за добър туристически сезон въпреки закъсняващото лято и ръста на цените

По-добър летен сезон в сравнение с предходната 2022 г., като перспективата е да достигнем нивата на предпандемичната 2019-а. Очакванията на туристическия бранш са да има поне 4,5 млн. лв. приходи в сектора. Съдейки по ранните записвания, има повишен..

публикувано на 01.06.23 в 11:35