Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище Варна с 57% ръст на пътниците от началото на годината

Снимка: Летище Варна

От началото на 2023 се наблюдава значителен ръст на пътниците на летище Варна. Изглежда морската ни столица е на път да навакса сериозния отлив на пътуващи през последните две години, свързан с ковид пандемията. Заговори се и за рестарт на дестинации, които до скоро не са били активни. „Има голям интерес и засилен трафик на нискотарифните авиокомпании от лятото на 2022 г.“ – заяви Деница Милосавлевич, началник Отдел "Авиационен маркетинг" на Летище Варна в интервю на Даниела Стойнова от БНР-Варна.

„От началото на 2023 г. ръстът на пътниците е 57% в сравнение с 2019 г. Тази зима имаме 18 целогодишни дестинации на летище Варна, което е успех и е повече отколкото през предишните години. През този летен сезон ще има три допълнителни маршрута от и към летище Варна. Това са Катовице, Краков в Полша и Вилнюс в Литва. При летищата в Европа до 5 млн. пътници през последните 10 години наблюдаваме почти двоен ръст на пътниците по нискотарифни полети. За последната година той  е бил средно над 40%. А за Летище Варна през последните 3 години делът на пътниците по нискотарифни полети е над 50%". 

Летище Варна има комбинация от нови маршрути, нови авиокомпании и рестарт на маршрути, които не са изпълнявани от няколко години насам, подчерта още Милосавлевич и уточни:

А дали можем да очакваме положителни изненади от немския пазар, от където напоследък се наблюдава отлив на туристите?

„Немският пазар на Летище Варна се развива добре. Става въпрос за пътници, които не пътуват с цел туризъм, а по-скоро пристигат на посещение при близки и приятели или с цел на пътуването бизнес – обяснява Деница Милосавлевич. – В това отношение Германия е пазарът с най-голям дял на летището в морската ни столица. През миналата година той заема една трета от пазарния дял. Очакваме през тази година ръст, възстановяване и дори надминаване на нивата от 2019-а.“

При пазарите Русия, Беларус, Украйна на летище Варна са изгубили над 180 хил. пътници спрямо 2019 г., отчете още Милосавлевич.  И добави, че към момента има добри индикациите от централноевропейски пазари като Полша, Чехия, Унгария.

Съставил: Венета Николова /по интервю на Даниела Стойнова, БНР-Варна/

Снимки: Летище Варна


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40