Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България чества 30 години от присъединяването си към франкофонските страни

4
Снимка: Френски институт в България

С изложбата “Посоки” на художници от франкофонски страни в галерия “Мисията” на Държавния културен институт към външно министерство беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. Проявата беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова и служебния външен министър Николай Милков.

“Въпреки че единственият официален език в нашата страна е българският, повече  от три десетилетия светът общува с нас като страна и на още един език – френския“, каза Йотова. На френски език тя напомни, че франкофонските традиции в България са много по-ранни - още от Възраждането. "Убедена съм, че посоката на Франкофонията е плод на осведомен и далновиден избор и си струва да продължаваме да я следваме", добави вицепрезидентът.

Вижте още:

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Теодор Ушев отмени вернисажа си в Анси заради кървавата трагедия

„Всички наши мисли сега са с жертвите и техните семейства“ – написа световноизвестният художник Теодор Ушев във фейсбук профила си, обявявайки, че насроченият за 8 юни вернисаж на експозицията "Въпрос на памет" в замъка Annecy се отменя. „В..

публикувано на 08.06.23 в 21:05

Филмът „Ритуалът на Въло Радев“ ще бъде показан в Берлин

Българският културен институт в Берлин ще излъчи на специална прожекция филма на БНТ „Ритуалът на Въло Радев“. На събитието на 9 юни ще присъстват режисьорът и сценаристът на документалната лента – Росен Елезов и Хелия Чавдарова. Филмът „Ритуалът..

публикувано на 08.06.23 в 15:42

Вечер, посветена на България, в Британския музей в Лондон

Вечер, посветена на България, организира Британският музей в Лондон на 23 юни от 18.00 ч. Първата част на програмата включва изпълнение на Лондонския българския хор и Фолклорен ансамбъл “България”, Лондон. Макар тази част от програмата да е..

публикувано на 08.06.23 в 14:12