Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непозната колекция на стари български майстори гостува в галерията на СБХ

4
Худ. Никола Танев
Снимка: sbh.bg

"Колекция "Иван Бояджиев" – откритието" е изложба, посветена на една изключителна сбирка от картини на стари български майстори. Произведенията са над 150 и включват живопис, рисунка и графика от първата половина и средата на ХХ век. Неин притежател са наследниците на търговеца и колекционер Иван Бояджиев (1888–1972), собственик на една от галериите на някогашната улица "Търговска" в столицата. Открива я през 1927 година под името "Галерия на 6-те", по идея на художниците Никола Танев, Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. В документалния филм Impressionen aus Bulgarien („Импресии от България“), заснет в Хамбург, Иван Бояджиев лично разказва за картините от своята колекция.

Худ. Борис Денев

Колекцията на Иван Бояджиев досега не е показвана пред публика. Сред художниците, чиито картини може да се видят до 30 март в галерията на Съюза на българските художници, са Дечко Узунов, Никола Танев и Борис Денев, Александър Мутафов, Константин Щъркелов, Иван Христов, Петър Морозов, Марио Жеков и други майстори на четката.

Снимки: sbh.bg
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четирима български автори ще бъдат представени на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн

Министърът на културата Найден Тодоров откри официално българския национален щанд на Панаира на книгата в гр. Франкфурт на Майн, Германия – най-големия книжен форум в света: "Книгите са лекарство за нашите души. Те ни учат на емпатия, учат ни да..

публикувано на 18.10.24 в 16:55

Културни институти в България и в Чехия едновременно откриват изложбата “Значимите български чехи”

Изложба с плакати на тема “Значимите български чехи” ще бъде открита на 22 октомври т.г. в Българския културен институт в Прага и в Чешкия център в София. Тя се посвещава на 75-ата годишнина от създаването на двете културни средища. През XIX..

публикувано на 17.10.24 в 19:55

Балет "Арабеск" ни увлича в "Тайната Данте"

Премиерата на Балет Арабеск "Тайната Данте" е това, за което в културните кръгове в България говорят от една седмица, но очакват още от края на миналия театрален сезон. Спектакълът е създаден от много силен творчески колектив, като хореограф е..

публикувано на 17.10.24 в 13:00