Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бойка Присадова – "Соньо, ти мой соньо"

Снимка: YouTube, архив

Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви кажат вкусилите веднъж аромата на борови гори и тучни поляни. Но величието си тази българска планина дължи и на хората и песните им. Не е възможно да си в Родопите, да чуеш и да не се възхитиш от звука на гайдата и от гласовете на певците.

"Соньо, ти мой соньо" е една от най-силните песни от този край на България. Текстът й пресъздава вълнуваща любовна изповед, каквито са и повечето песни в Родопите.

Песента изпълнява една от емблемите на този край – Бойка Присадова, чиято кариера тръгва от първия събор надпяване "Рожен" през 1961 година. Там тя печели златен медал. След като завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, певицата става част от легендарния ни ансамбъл "Филип Кутев". По-късно Присадова сама започва да ръководи певчески състави, с които също добива признание и популярност.

Бойка Присадова си отиде от нас на 27 януари 2017 година.  

В богатата си музикална кариера тя има много награди, но една е особено ценна и важна – през 1991 г., на 16-ия международен радиоконкурс в Братислава, Словакия, в надпревара с изпълнители от 28 европейски радиостанции, Бойка Присадова печели Златния приз, приеман от специалистите като фолклорния „Оскар” в Европа. През 1991 г. всички медии информират за този успех на българския фолклор, а фотографията на Бойка Присадова не слиза от първите страници на европейските вестници и списания.

Нека и ние сега си припомним песента, развълнувала публиката по целия свят преди 32 години – "Соньо, ти мой соньо". Обработката за солист, хор и гайда е на Стефан Драгостинов.


Още от категорията

"Остава" започват минитурне в Германия и в Австрия

Не е клише, че група "Остава" повече от 30 години прави автентична музика с текстове, в които се припознават вече няколко поколения. Това лято им предстоят две турнета – както на родните сцени, така и извън страната. Започват от 9, 10 и 11 юни,..

публикувано на 09.06.23 в 10:05
Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022). Дългогодишен преподавател в..

публикувано на 08.06.23 в 11:42
Хор „Черноморски звуци“ - Балчик

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-тия хоров фестивал в Балчик

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23..

публикувано на 07.06.23 в 05:55