Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойка Присадова – "Соньо, ти мой соньо"

Снимка: YouTube, архив

Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви кажат вкусилите веднъж аромата на борови гори и тучни поляни. Но величието си тази българска планина дължи и на хората и песните им. Не е възможно да си в Родопите, да чуеш и да не се възхитиш от звука на гайдата и от гласовете на певците.

"Соньо, ти мой соньо" е една от най-силните песни от този край на България. Текстът й пресъздава вълнуваща любовна изповед, каквито са и повечето песни в Родопите.

Песента изпълнява една от емблемите на този край – Бойка Присадова, чиято кариера тръгва от първия събор надпяване "Рожен" през 1961 година. Там тя печели златен медал. След като завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, певицата става част от легендарния ни ансамбъл "Филип Кутев". По-късно Присадова сама започва да ръководи певчески състави, с които също добива признание и популярност.

Бойка Присадова си отиде от нас на 27 януари 2017 година.  

В богатата си музикална кариера тя има много награди, но една е особено ценна и важна – през 1991 г., на 16-ия международен радиоконкурс в Братислава, Словакия, в надпревара с изпълнители от 28 европейски радиостанции, Бойка Присадова печели Златния приз, приеман от специалистите като фолклорния „Оскар” в Европа. През 1991 г. всички медии информират за този успех на българския фолклор, а фотографията на Бойка Присадова не слиза от първите страници на европейските вестници и списания.

Нека и ние сега си припомним песента, развълнувала публиката по целия свят преди 32 години – "Соньо, ти мой соньо". Обработката за солист, хор и гайда е на Стефан Драгостинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15