Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следпандемично: небивал интерес към екзотичните дестинации и круизните пътувания у нас

Кои са любимите ни дестинации?

Снимка: личен архив

Раздвижване в туристическия сектор отбелязват туроператорите. Българите все повече пътуват, все по-често в чужбина и то с цел туризъм. През първия месец на годината малко повече от половин милион наши сънародници са се отправили зад граница, което е ръст с цели 7,2 спрямо 2022 г., по данни на Националния статистически институт. Кои са любимите ни дестинации? На първо място това са Турция, Гърция, Сърбия и Румъния, следвани от Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и Обединеното кралство. Междувременно, към 10-15% са се качили цените на туристическите пакети, а според някои туроператори повишението е още по-голямо и се движи между 20 и 40%. 

Това обаче не се отразява особено на желанието на българина да пътешества по света. „Доходите на хората започнаха да се повишават, което е добре за всички“- казва Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма" в интервю на Пламен Коцев от БНР - Видин. "Това, което ни се случва тази година не ни се е случвало досега. Колегите могат да ви споделят, че сега надминават дори и 2019 година, като обем от туристи“-  твърди Илиева и добавя:

"Хората искат да пътуват и нещото, което ги движи, това е любопитството и желанието за мобилност. И докато има такова желание, ние ще продължим да съществуваме и да работим. Хубавото е, че отмина ситуацията с Covid-19 и мисля, че тази година ще има доста по-голямо движение на хората, независимо дали е в България или в чужбина. В тази връзка мисля, че 2023 ще е доста по-успешна, гледаме с надежда към нея.

По време на пандемията туризмът беше един от най-ощетените сектори, заради ограниченията и санитарните мерки. „Успяхме чрез няколко програми да бъдем подпомогнати, за да можем да възстановим сумите на клиентите, които дължахме през 2020 г., тъй като ни затвориха по време на Covid-19. Така че браншът успя да стъпи на крака“, казва Павлина Илиева. И още:

„Целите на пътуванията са туризъм, като това, което виждаме в момента, са все повече чартърни пътувания и далечни дестинации. Тази година имаме бум на круизните пътувания. Този голям ръст може би се дължи, на това, че става дума за нов продукт, нов начин на пътуване за българина. Досега не е имало такъв интерес към тези морски и речни круизи. Това е нещо ново за нашия пазар.“

Съдейки по резултатите през първите два месеца на 2023 г., туроператорската фирма на Пресиян Лозанов очаква двоен скок спрямо 2022-ра. „А цените са между 20 и 40%  по-високи от миналата година“ – казва Лозанов и допълва:

"Определено има скок в търсенето на пътуванията от страна на българите. Те са повечето с цел туризъм, като по-интересното е, че започва да расте интересът към екзотичните дестинации, като Занзибар, Малдиви, Мексико, Доминикана, Куба. Сега Тайланд стана супер популярен. Разбира се, масовите дестинации продължават да са приоритет - това са Египет, Тунис, Италия, Гърция, но е засилен интересът и към екзотиката ... Със сигурност вече не се усеща това, което беше миналата и по-миналата година и го няма този застой, който беше преди“, заключава Пламен Лозанов.


Още по темата:

Съставил: Венета Николова /по интервю на Пламен Коцев, БНР-Видин

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30