Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следпандемично: небивал интерес към екзотичните дестинации и круизните пътувания у нас

Кои са любимите ни дестинации?

Снимка: личен архив

Раздвижване в туристическия сектор отбелязват туроператорите. Българите все повече пътуват, все по-често в чужбина и то с цел туризъм. През първия месец на годината малко повече от половин милион наши сънародници са се отправили зад граница, което е ръст с цели 7,2 спрямо 2022 г., по данни на Националния статистически институт. Кои са любимите ни дестинации? На първо място това са Турция, Гърция, Сърбия и Румъния, следвани от Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и Обединеното кралство. Междувременно, към 10-15% са се качили цените на туристическите пакети, а според някои туроператори повишението е още по-голямо и се движи между 20 и 40%. 

Това обаче не се отразява особено на желанието на българина да пътешества по света. „Доходите на хората започнаха да се повишават, което е добре за всички“- казва Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма" в интервю на Пламен Коцев от БНР - Видин. "Това, което ни се случва тази година не ни се е случвало досега. Колегите могат да ви споделят, че сега надминават дори и 2019 година, като обем от туристи“-  твърди Илиева и добавя:

"Хората искат да пътуват и нещото, което ги движи, това е любопитството и желанието за мобилност. И докато има такова желание, ние ще продължим да съществуваме и да работим. Хубавото е, че отмина ситуацията с Covid-19 и мисля, че тази година ще има доста по-голямо движение на хората, независимо дали е в България или в чужбина. В тази връзка мисля, че 2023 ще е доста по-успешна, гледаме с надежда към нея.

По време на пандемията туризмът беше един от най-ощетените сектори, заради ограниченията и санитарните мерки. „Успяхме чрез няколко програми да бъдем подпомогнати, за да можем да възстановим сумите на клиентите, които дължахме през 2020 г., тъй като ни затвориха по време на Covid-19. Така че браншът успя да стъпи на крака“, казва Павлина Илиева. И още:

„Целите на пътуванията са туризъм, като това, което виждаме в момента, са все повече чартърни пътувания и далечни дестинации. Тази година имаме бум на круизните пътувания. Този голям ръст може би се дължи, на това, че става дума за нов продукт, нов начин на пътуване за българина. Досега не е имало такъв интерес към тези морски и речни круизи. Това е нещо ново за нашия пазар.“

Съдейки по резултатите през първите два месеца на 2023 г., туроператорската фирма на Пресиян Лозанов очаква двоен скок спрямо 2022-ра. „А цените са между 20 и 40%  по-високи от миналата година“ – казва Лозанов и допълва:

"Определено има скок в търсенето на пътуванията от страна на българите. Те са повечето с цел туризъм, като по-интересното е, че започва да расте интересът към екзотичните дестинации, като Занзибар, Малдиви, Мексико, Доминикана, Куба. Сега Тайланд стана супер популярен. Разбира се, масовите дестинации продължават да са приоритет - това са Египет, Тунис, Италия, Гърция, но е засилен интересът и към екзотиката ... Със сигурност вече не се усеща това, което беше миналата и по-миналата година и го няма този застой, който беше преди“, заключава Пламен Лозанов.


Още по темата:

Съставил: Венета Николова /по интервю на Пламен Коцев, БНР-Видин

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35