Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български находки ще блестят сред международна изложба в Чикаго

Злато от Варненския халколитен некропол
Снимка: fieldmuseum.org

В The Field Museum в Чикаго ще бъде открита на 31 март първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии, съобщиха от Националния исторически музей на България. “Първите владетели на Европа” представя артефакти от 11 държави на Стария континент, съхранявани в 26 музея.

 Това е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа. В експозицията централно място заемат 32 експоната от три български музея - Националния исторически музей и регионалните музеи в Русе и Варна. Българското участие е финансирано от фондация “Америка за България”.

Сред представяните експонати са части от Боровското сребърно съкровище от първата половина на IV в. пр. Хр., находки от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница и част от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр. Хр.


Още от категорията

На празника Свети Дух се чества и денят на българите в Македония

Православният свят чества празника на Светия Дух. Отбелязва се винаги в деня след Петдесетница. За българите Свети Дух е и ден на пробуждане на националната памет, ден на протест срещу ограбването и фалшифицирането на историческата истина за националната..

публикувано на 05.06.23 в 13:15

Посланието на Петдесетница е да обединява вярващите в Христовата църква

Отново е Петдесетница - един от най-великите християнски празници, утвърдил основите на Светата Църква. Това е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя, в който Светият Дух слиза на земята, за да осени апостолите на Христовото учение. Под формата..

публикувано на 04.06.23 в 04:10

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel. Автор на невероятния кадър е..

публикувано на 01.06.23 в 10:43