Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български находки ще блестят сред международна изложба в Чикаго

Злато от Варненския халколитен некропол
Снимка: fieldmuseum.org

В The Field Museum в Чикаго ще бъде открита на 31 март първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии, съобщиха от Националния исторически музей на България. “Първите владетели на Европа” представя артефакти от 11 държави на Стария континент, съхранявани в 26 музея.

 Това е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа. В експозицията централно място заемат 32 експоната от три български музея - Националния исторически музей и регионалните музеи в Русе и Варна. Българското участие е финансирано от фондация “Америка за България”.

Сред представяните експонати са части от Боровското сребърно съкровище от първата половина на IV в. пр. Хр., находки от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница и част от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр. Хр.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57