Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български находки ще блестят сред международна изложба в Чикаго

Злато от Варненския халколитен некропол
Снимка: fieldmuseum.org

В The Field Museum в Чикаго ще бъде открита на 31 март първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии, съобщиха от Националния исторически музей на България. “Първите владетели на Европа” представя артефакти от 11 държави на Стария континент, съхранявани в 26 музея.

 Това е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа. В експозицията централно място заемат 32 експоната от три български музея - Националния исторически музей и регионалните музеи в Русе и Варна. Българското участие е финансирано от фондация “Америка за България”.

Сред представяните експонати са части от Боровското сребърно съкровище от първата половина на IV в. пр. Хр., находки от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница и част от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр. Хр.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30