Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бяла тишина" – визитна картичка на композитора Борис Карадимчев

Снимка: lostbulgaria.com

Мелодикът на българската забавна музика – такъв остава образът на композитора Борис Карадимчев, роден на 30 март, преди точно 90 години (1933). Като автор на стотици песни, филмова и поп музика, дългогодишен художествен ръководител на детския хор "Пим-Пам", професор в НАТФИЗ, той затвърждава таланта си в различни жанрове и поприща.

Завършил Българската държавна консерватория (днес НМА "Проф. Панчо Владигеров") със специалност Дирижиране при проф. Асен Димитров, където изучава и композиция при проф. Панчо Владигеров, Борис Карадимчев започва да пише популярна музика още през 50-те години на ХХ век, когато работи с формацията „Джазът на младите“, а първите му песни датират от 60-те. Макар че творчеството му обхваща и класическа музика (симфонична, камерна и др.), особено любима на няколко поколения е неговата филмова (за над 40 игрални и 120 анимационни филми), детска и забавна музика. Помним Борис Карадимчев като колоритна личност с богата история, а гласа му пази публикация от колекцията на Радио България, в която той споделя интересни случки от живота си:

Борис Карадимчев ни напусна през 2014 г., но мелодиите му и днес са край нас, с нас и в нас. Много са неговите хитове, които издържаха проверката на времето – сред тях една от най-емблематичните му песни е "Бяла тишина". Изпълнена от Георги Минчев и Щурците,"Бяла тишина" по текст на Богомил Гудев е обявена за "Мелодия на годината" в едноименния телевизионен конкурс през 1967. Същата година печели и Първа награда на фестивала "Златният Орфей". Песента има редица кавъри, но оригиналната версия в най-пълна степен представя както звученето в края на 60-те години в България, така и неподражаемия стил на Борис Карадимчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45