Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува 51-вата си годишнина

Снимка: humorhouse.bg

Отново е 1 април - Международният ден на шегата, и по този повод Музеят на хумора и сатирата в Габрово отваря широко врати, за да отпразнува рождения си ден, заедно със стотиците гости и почитатели на смешното и забавното. Габрово неслучайно е наречен „българската столица на хумора”, където всяка година през месец май се провежда и Международният фестивал на хумора и сатирата, който води началото си от самобитната габровска „Олелийня“ и маскените балове от началото на XX в.

Специално за празника на хумора на 1 април, организаторите от Музея в Габрово обещават всеки от гостите да се докосне до истинска габровска щедрост, в която обаче мнозина се съмняват. От 10 часа шаржове на живо ще правят трима наши изявени художници Ивайло Цветков, Ирина Китанова и Валентин Георгиев. Карикатуристите ще радват гостите на Музея на хумора и след 16 часа, когато рисуването ще продължи с пълна сила.

Сред най-разпознаваемите майстори на карикатури безспорно е Ивайло Цветков, носител на над 130 международни и български награди за сатирично творчество, а през 2022 г. той беше отличен със "Златен Езоп", наградата за "Карикатура" в 25-тото Габровско биенале. Карикатурите му могат да се видят често на страниците на известни печатни издания, като светкавична реакция на политическите събития у нас и по света.

На празника в Габрово е отделено специално внимание и на децата, които искрено се смеят на първоаприлските шеги и закачки. За тях в Музея отворя врати ателие "Неочаквни портрети" с Анна Оклева и "Пъстроцветна работилница" с Калина Бакалова. В Музея на хумора, отскоро работи и голям магазин, където могат да бъдат закупени хумористични сувенири, сред които е и книжката с габровски хумор, в която откриваме следния анекдот:
В ресторанта
Габровецът:
- Келнер, под масата паднаха десет стотинки. Ако ги намериш, дай ми ги. Ако не ги намериш – задръж ги за бакшиш.

Съставил: Гергана Манчева


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Денят на храбростта беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия се състоя на столичния площад “Св. Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй..

публикувано на 06.05.24 в 11:14
Димитър Главчев

Димитър Главчев: България е имала, има и ще има велики воини

“ Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници ”, написа във фейсбук страницата си служебният премиер Димитър Главчев по повод днешния Ден на храбростта и празник на българската армия. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 10:21