Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Девойче" MINNA възпява красотата на българката

Снимка: YouTube /MINNA

Много са песните в народното творчество, възпяващи красотата на българката. В "Девойче" една от тях получава нов живот. Посветена е на всички български жени и главно на жените от македонския край, откъдето е и изпълнителката - МINNA.

Това е Мина Сучева, родена в Благоевград в семейството на хореографа Жанета Сучева, която е била солист в ансамбъл "Пирин". Самата Мина открива любовта си към музиката на 15-16-годишна възраст, което я отвежда в НМA "Проф. Панчо Владигеров" в София, където завършва Поп и джаз пеене. Научава много от работата си като беквокал на Веселин Маринов, но желае да развива таланта си в различен стил музика и вече има записани няколко авторски песни. В най-новата - "Девойче" - e преплетен български фолклор и модерно звучене. Използвайки припева на народната песен "Македонско девойче"върху съвременен бийт, песента придобива съвсем нов облик.Аранжиментът е дело на Иван Петров. Двамата с Мина Сучева добавят към познатата фолклорна песен нови мелодични линии, на които Мина дава свой текст.


Още от категорията

Теодосий Спасов и неговият квинтет гостуват на българите в САЩ и Канада

"Теодосий Спасов фолк квинтет" е на турне в САЩ и Канада. Поканата е на Посолството на България в САЩ, а поводът – 120 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Концертите в периода 24 септември – 6 октомври..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като..

публикувано на 22.09.23 в 10:15

Хор „Български гласове – Ангелите” започва европейско турне

Женският народен хор „Български гласове – Ангелите“ започва днес европейското си турне. Първият концерт е тази вечер в Хоофдорп, Нидерландия, в 20:15 часа местно време. Следват концерти в Хеерлен на 22 септември, в Херфорд на 23 септември, в Копенхаген на..

публикувано на 21.09.23 в 16:53