Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Девойче" MINNA възпява красотата на българката

Снимка: YouTube /MINNA

Много са песните в народното творчество, възпяващи красотата на българката. В "Девойче" една от тях получава нов живот. Посветена е на всички български жени и главно на жените от македонския край, откъдето е и изпълнителката - МINNA.

Това е Мина Сучева, родена в Благоевград в семейството на хореографа Жанета Сучева, която е била солист в ансамбъл "Пирин". Самата Мина открива любовта си към музиката на 15-16-годишна възраст, което я отвежда в НМA "Проф. Панчо Владигеров" в София, където завършва Поп и джаз пеене. Научава много от работата си като беквокал на Веселин Маринов, но желае да развива таланта си в различен стил музика и вече има записани няколко авторски песни. В най-новата - "Девойче" - e преплетен български фолклор и модерно звучене. Използвайки припева на народната песен "Македонско девойче"върху съвременен бийт, песента придобива съвсем нов облик.Аранжиментът е дело на Иван Петров. Двамата с Мина Сучева добавят към познатата фолклорна песен нови мелодични линии, на които Мина дава свой текст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10