Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е горда, че от 44 години е сред космическите страни

Снимка: Facebook / Bulgarian Air Force

България е шеста в редовете на космическите държави, изтъква във Фейсбук командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. 

"Гордост и, че сме третата страна след Русия и САЩ, която произвежда готова храна за космическите екипажи, от приносът на българските учени в разработването на космическа апаратура и полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров“. Авиацията и космонавтиката са неразривно свързани и космическите успехи на България са оценка за високия професионализъм и умения на българските военни летци и всички работещи в синхрон специалисти, за триумф на науката и човешкото постижение, пише в поста. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35