Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Православният свят отбелязва Светли понеделник

Снимка: Поклоннически център "Свети Йоан Предтеча"

Днес е Светли понеделник, първият ден от Светлата седмица. Както Страстната седмица така и тази е свързана с най-великото събитие за християните - Христовото Възкресение. Наречена е светла заради светлина на Празника на празниците – Великден, който се празнува в три поредни дни - неделя, понеделник и вторник. И както подобава за този най-светъл празник - богослуженията са тържествени, а песнопенията, подчертават величието на най-важното събитие за християнския свят.

В тези дни вярващите посещават храма и приемат Свето Причастие, за да се съединят със Спасителя и да почувстват същността на празника. В дните след Великден следпразничният период продължава 40 дни, до Възнесение Христово. Празничният поздрав между християните през всички тези дни е Христос Воскресе! Отговорът е Воистину Воскресе!


Още от категорията

„Куршум джамия” в Пазарджик ще се ремонтира с помощ от държавата

Старата джамия „Куршумлу джамия“ в Пазарджик ще бъде ремонтирана с одобрени от кабинета „Денков“ допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2023 г. в размер на 6 311 800 лв. Сградата, която е обявена за паметник на културата от..

публикувано на 17.09.23 в 11:05

Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Православната ни църква днес почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, както и добродетелите, които те олицетворяват. Според преданието София, чието име означава мъдрост, и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов били наклеветени..

публикувано на 17.09.23 в 10:00

Край средновековния град Русокастро откриха монументална крепостна стена

Откритата през този археологически сезон монументална крепостна стена е дълга 70 метра и широка от 1,8 до 3 метра, информират от Регионалния исторически музей в Бургас. Стената край средновековния град Русокастро е запазена на височина до 2,5 метра...

публикувано на 16.09.23 в 10:44