Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шопската салата затвърждава позицията си на „царица на салатите“ в България

Снимка: БГНЕС

Три български салати са в челните позиции на 100-те най-добре оценени салати в света, според класация на популярния сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas.


Шопската салата е „царицата“ на салатите от българската кухня, тъй като се е изкачила до престижното второ място на въпросната класация, само на крачка от победителя – салатата Дакос от остров Крит, Гърция.


Вкусната и свежа българска салата представлява съчетание от нарязани домати, краставици, зелена чушка и бял лук, подправени със сол и слънчогледово олио и поръсени обилно с настъргано бяло сирене и магданоз. Изданието разказва и любопитната история на салатата с цветовете на българския трибагреник - създадена е от българските готвачи в средата на миналия век, в опит да впечатлят туристите, пристигащи в страната.


Но това не е всичко - любопитен факт е, че още две предложения от България – Овчарска салата и „Снежанка“ намират място в първите 15 най-високо ценени салати от 100 по целия свят. Не пропускайте да ги опитате когато посетите България!

Вижте още: 

Снимки: БГНЕС, tasteatlas.com

Съставил: Гергана Манчева
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авиобаза Враждебна в София отваря врати

За 10 май 16-а транспортна авиобаза Враждебна в София обяви Ден на отворените врати, съобщиха във Фейсбук от авиобазата.  Събитието е посветено на 40 години самолети L–410 и АН–26 в състава Военновъздушните сили на България. Вратите на..

публикувано на 09.05.24 в 21:10

Дъжд и облаци и в петък

В петък , 10 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. През деня облачността ще е значителна, с валежи, главно в Южна България. На североизток облачността ще намалява. Максималните температури ще са от 13 до 18°, в..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00