Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Кърпаров се завръща от Берлин за концерт с Биг бенда на БНР

Виртуозният саксофонист Владимир Кърпаров ще представи своя авторска музика заедно с Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт, който ще се състои на 27.04 от 19.00 ч. в Първо студио на Радиото.

Владимир Кърпаров от години живее и концертира в Германия и цяла Европа.

Той е възпитаник на музикалните академии "Проф. Панчо Владигеров" в София и "Ханс Айслер" в Берлин. Свирил е с редица известни музиканти, сред които Антони Дончев, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Васил Пармаков, Милчо Левиев, Петър Славов -младши, Иво Папазов,Теодосий Спасов, Петър Ралчев, Мартин Любенов, Недялко Недялков, Стиан Карстенсен, Джигс Уигъм, Аркадий Шилклопер, Джон Холенбек, Амира Медунянин, Уве Кропински, Ака Муун трио, Георг Брайншмид, Гебхард Улман и много други. Участвал е в музикални фестивали в Европа, Азия, Латинска и Северна Америка, Северна Африка.

Отличен е с Грамота за принос в популяризирането на българската култура по света (Министерство на културата на България, 2020). Носител е и на отличията „Най-добър млад джаз изпълнител на годината" (1996), Трета награда на Международния джаз конкурс в Монако (1999), Награда за млади музиканти "Medica pro Musica“ в Дюселдорф (2000).

В творчеството си Владимир Кърпаров съчетава съвременен джаз с български фолклор.

През 2007 г. издава дебютния си албум "Thracian Dance", а две години по-късно създава саксофонен квартет "Форколор", чийто дебютен албум "Forkolor" излиза през 2014 г. Появява се и вторият му албум "Antihypocrisyl", записан с Владимир Кърпаров Бенд. През 2016 г. основава Balkan Spirit Ensemble, а през 2018 г. дуета Karparov & Stawinski, както и Karparty Brass Band. В края на 2022 г. излиза новият албум "Iglika".

Композицията "Учи ме, майко, карай ме" е стара фолкорна песен в авторски аранжимент на Владимир Кърпаров. Записана е с музикантите от неговия квартет: Даниел Ставински – пиано, Игор Спалати – бас и Димитрис Христидес – ударни инструменти и ще присъства в следващия албум, който се очаква да излезе до края на годината. Вокалите са на Катя Ташева, която ще излезе на сцената и по време на концерта в София. "Учи ме, майко, карай ме" е една от трите песни, които Владимир Кърпаров е аранжирал специално за Биг бенда на БНР и ще прозвучи в концерта на 27 април.

Съставил: Диляна Трачева

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05